Борим футболното хулиганство с Конвенция 17.07 | 17:29

Конвенцията е подписана от общо 14 държави на официална церемония на 3 юли 2016 г. в Сен Дени, Франция. Предвижда се тя да замени действащата Европейска конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност футболни срещи от 1985 г

От iNews.bg

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия.

Конвенцията е подписана от общо 14 държави на официална церемония на 3 юли 2016 г. в Сен Дени, Франция. Предвижда се тя да замени действащата Европейска конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност футболни срещи от 1985 г., която е в сила у нас от края на 1996 година.

Причината за изготвянето на нова Конвенция е, че съдържанието на сега действащата не отговаря на актуалните тенденции при осигуряването на безопасността по време на спортни мероприятия.

С новата Конвенция се цели да се отчете влиянието на обществените промени върху футбола, да се гарантира безопасността по време на спортни мероприятия, а също да се постигне ефективно взаимодействие между всички ангажирани с осигуряването на безопасността. Конвенцията формулира по-ясни цели за осигуряване на сигурна среда при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия, а не единствено за контрол на насилието и лошото поведение на зрители на футболни срещи, каквито са целите на сега действащата Конвенция.

Най-четени