Борусия Дортмунд взе младежки национал на България 31.05 | 17:32

Едисон Йорданов ще се подвизава във втория тим на "жълто-черните"

От Божидар Азманов

Финалистът в Шампионската лига Борусия (Дортмунд) привлече младежкия национал на България Едисон Йорданов. 19-годишният талант сключи договор до 30 юни 2015 година.

Първоначално той ще играе във втория отбор на "жълто-черните", който се подвизава в третото ниво на немския футбол. Именно в трета лига се подвизаваше и досега Йорданов, който защитаваше цветовете на Ханза Рощок.

Едисон Йорданов е роден в Ловеч на 8 юни 1993 г, но скоро след това заминава за Рощок. Миналия сезон дебютира във Втора Бундеслига, а през този отново е неизменна част от първия тим на Ханза.

Контузия в коляното го извади от сметките за 6 месеца, но вече е напълно възстановен и готов да играе за "лъвовете". Еди е играл за юношеските формации на Германия до 15, 16 и 19 години, а преди 12 месеца участва за Бундестима (U19) в елитния квалификационен кръг за Евро 2012.

Наскоро той прие поканата на Михаил Мадански да играе в националния отбор на България и е част от състава за квалификационните мачове за Евро 2015 срещу Андора.

През този сезон Йорданов е изиграл 14 мача и е вкарал един гол за Ханза.

Припомняме, че от таланта се интересуваше и друг клуб от Бундеслигата - Щутгарт. Той не е първият българин, който ще играе в 8-кратния шампион на Германия. В периода 2009-2012 година собственост на Борусия Дортмунд бе и националът Димитър Рангелов, който обаче не успя да впечатли с екипа на "жълто-черните" и да се пребори за място в състава.

Водещи

Най-четени