Ботев Враца спря похода на ЦСКА към върха 06.11 | 16:41

"Червените" изпуснаха дузпа и сами провокираха рефера да им отмени гол

От Даниел Любомиров

ЦСКА направи изненадваща грешна стъпка в играта си на котка и мишка с новака в елита Лудогорец, като "армейците" противно на очакванията не можаха да стигнат до победата при гостуването си на Ботев Враца.

Мачът на стадион "Христо Ботев" завърши 2:2, след като бранителите на гостите могат да бъдат винени за попаденията, а домакините пък си вкараха автогол в края на първото полувреме. След почивката ЦСКА изпусна поне три чисти положения, а отделно от тях бе отменен гол на Пламен Крачунов, който бе в засада, когато довкара топката след удар с глава на Костадин Стоянов.

Бившият бранител на Локомотив Пловдив трябваше просто да остави кълбото да влезе, но той прояви егоизъм и реши да става герой. В 76-ата минута пък Жуниор Мораеш изпусна дузпа и съвсем елиминира шансовете на "червените" да стигнат до успеха.

Иначе Иван Коконов откри резултата за Ботев в 17-ата минута, а в 21-ата Петър Стоянов изравни с прекрасен изстрел от 15 метра. Ковачев си отбеляза автогол в 45-ата минута и даде аванс на ЦСКА, но само 120 секунди след подновяването на играта Бранимир Костадинов възстанови отново равенството.

Така "армейците" вече имат 29 точки и изостават с 2 от лидера Лудогорец, докато Ботев враца се задържа над опасната зона с 10 пункта в актива си и 13-та позиция.

В първите 15 минути домакините пробваха с ентусиазъм да пречупят именития си съперник, но стигнаха само до един лек удар с глава по посока на Райс М'Боли, дело на Иван Коконов. Последваха няколко опита на Жуниор Мораеш да обстрелва от далечни позции вратаря на Ботев Цветковски, но не сполучи в стремежа си да отбележи.

Малко изненадващо в 17-ата минута домакините поведоха в резултата, макар и благодарение на изключителна грешка на Костадин Стоянов, който се подхлъзна и позволи на Коконов да овладее, за да се озове сам срещу вратаря и да зарадва феновете по трибуните - 1:0.

Радостта на Ботев обаче трая много малко, след като Петър Стоянов по прекрасен начин отбеляза първия си гол с екипа на ЦСКА - Борис Галчев подаде на бранителя, който от ъгъла на наказателното поле завъртя страхотно топката и я прати неспасяемо в мрежата - 1:1 в 21-ата минута.

След изравняването и двата тима си размениха по един сериозен пропуск до почивката - първо най-активният за Ботев - Иван Коконов, бе оставен непокрит в пеналтерията, но от чистата позиция стреля право в тялото на М'Боли. В 40-ата минута пък Цветковски не се намеси адекватно, а в последвалото меле ударите на Янчев и Зику не намериха целта.

В крайна сметка в 45-ата минута ЦСКА стигна до второ попадение, което падна случайно - Зику пресира Дениран в близост до вратата на Ботев, играчът на домакините върна към Цветковски, който не успя да отиграе добре, а Мартин Ковачев в опита си да изчисти, добута топката в собствената си мрежа - 1:2.

Веднага след почивката обаче справедливостта възтържествува и равенството отново бе възстановено, този път след груба грешка в отбраната на "армейците" и по-специално на Адемар, който остави празно пространство за нахлуващия в пеналтерията Коконов. Последва подаване към непокрития Костадинов, за когото не бе трудно от три метра да накаже М'Боли за 2:2.

Въпреки леко допуснатите два гола, "червените" създадоха достатъчно възможности за трето попадение в следващите 20 минути и дори стигнаха до гола, но той бе отменен заради засада - в 53-ата минута Платини стреля мощно от пряк свободен удар, Цветковски изби кълбото право в Стоянов, който с глава го прати в опразнената врата. Намиращият се в засада на голлинията Пламен Крачунов трябваше просто да остави топката да се оплете в мрежета, но той я довкара и логично голът бе отменен, заради положение офсайд.

В 65-ата минута Мораеш отправи коварен изстрел от около 20 метра, но Цветковски се намеси блестящо и отклони кълбото в корнер.

4 минути по-късно Тодор Янчев бе изведен отлично от Платини на стрелкова позиция в наказателното поле, но капитанът не можа да преодолее въздесъщия вратар на Ботев. В 72-ата минута бе ред на Янис Зику да направи фрапантен пропуск, като от шест метра с воле не успя да простреля Цветковски - стражът на домакините вече си бе заслужил прозвището играч на мача, но му предстоеше да направи най-важната си намеса.

В 75-ата минута Куанг повали на тревата Мораеш пред очите на рефера Христо Ристосков, който не се поколеба да отсъди дузпа. Потърпевшият се нагърби с изпълнението, но не можа да преодолее блестящия Цветковски!

След дузпата повече футбол на практика не се игра, тъй като домакините използваха всяка възможност да лежат по терена и всячески да печелят време. В крайна сметка усилията им да сторят това се оправдаха и последният съдийски сигнал узакони точката в полза на Ботев.

Водещи

Най-четени