Ботев (Пд) удари Левски за първи път от 16 години 09.03 | 16:57

Мъри Стоилов взе сладък реванш срещу любимия си тим

От Иво Вецев

Наско Сираков беше на стадион "Христо Ботев", но не успя да донесе късмет на Левски, след като любимия му тим загуби с 2:0 гостуването си на Ботев (Пловдив) в дербито на 2-ия кръг от пролетния дял на шампионата.

Бобан Гранчаров (28) и Иван Цветков (64) осигуриха головете за "канарчетата", а Станислав Ангелов получи червен картон в 60-та минута. Учудващото беше, че само той получи такъв, тъй като срещата беше изключително груба, но и двата отбора показаха добра игра въпреки честите прекъсвания. Това беше и първа победа за Ботев над Левски от 1997 година насам.

Трите точки позволиха на Ботев да се изравни на третата позиция с Литекс, като двата отбора имат по 32 точки, но ловчанлии играят по-късно днес с Локо (Пд). Победата този следобед пък е още по-специална за Мъри Стоилов, който си отмъсти на Тодор Батков за начина, по който бе махнат от "Герена" преди години.

Левски пък направи първа грешна стъпка в преследването на титлата, след като Лудогорец е с точка напред - 41, а и мач по-малко от "сините".

Мъри Стоилов беше заложил на любимото си 4-2-3-1, като единствен нападател беше Иван Цветков, който беше голмайстор на Левски през миналия сезон. Юношата на "сините" Огнянов започна заедно с Вейра и Неделев зад нападателя, а Галчев и Иршак оформиха дефанзивното дуо в халфовата линия. В защитата Гранчаров и Спрокел си партнираха в ценъра, докато по крилата действаха Христов и Енрике. На вратата застана Стеховяк.

Илиев също не изневери на стила си и заложи на най-доброто, с което разполага, като не направи нито една промяна в сравнение с двубоя срещу Черноморец. Атаката поведе Де Карвальо, а зад него застанаха Родригес, Рамос и Гаджев, докато Прохазка отново беше предпочетен за партньор на Ангелов в полузащитата. Пламен Илиев, Мюлдер, Везалов, Милиев и Пинто трябваше да запазят вратата на Левски от голове, а двамата бекове трябваше да бъдат активни и във фаза атака.

Преди срещата имаше проблем с влизането на "сините" фенове на стадиона, като Иво Тонев сподели, че отборът няма да излезе на терена, докато публиката не заеме своето място. В крайна сметка обаче срещата стартира навреме, а агитките на двата тима направиха страхотна хореография преди първия съдийски сигнал.

Още от първата минута двата отбора започнаха да си разменят опасни атаки, като най-добрата ситуация се откри пред Прохазка. Мюлдер направи страхотен рейд по дясното крило в 10-та минута и качи топката на главата на полузащитника, но той от 4 метра я прати над вратата. 6 минути по-късно пред Вандер се откриха две отлични положения, но на два пъти Пламен Илиев успя да се намеси и запази равенството в резултата.

Роман Прохазка можеше да открие в 21-та минута, но ударът му от 22 метра профуча на сантиметри от страничната греда. След него Родригес и Гаджев опитаха хубави удари, а Левски създаваше представа, че доминира в срещата.

Гранчаров беше изпуснат в 27-та минута, но с глава от 5 метра прати топката в аут. Само минута по-късно при корнер той отново беше оставен непокрит, но този път не сбърка след центрирането на Цветков - 1:0 за домакините и феновете избухнаха в неистова радост.

Последваха обаче грозни сцени, като феновете на Левски успяха да счупят предпазната ограда, а между двете агитки летяха бомбички, димки и всякакви предмети. Наложи се и намесата на полицията, а фен на Ботев бе изведен извън стадиона.

"Сините" видимо се изнервиха от гола, а срещата често беше накъсвана от много нарушения най-вече на футболистите на Ботев и Галчев, но учудващо бившият играч на ЦСКА не получи жълт картон. Декорирани обаче бяха Иршак, Грънчаров, Енрике и Пинто, а Тодоров спести втори жълт за португалеца. До края на полувремето пък не се случи нищо по-интересно и Ботев запази аванса си от 1 гол в срещата, а Неделев в самия край пропусна да го увеличи.

На полувремето стана ясно, че има няколко ранени фенове на двата тима, но медицинските екипи са се намесили бързо и състоянието на пострадалите е добро.

Ромен Ели смени Пинто, след като португалеца беше на ръба на изгонването. Левски пък се опита да играе по крилата, като разгръщаше бързи атаки, но те така и не завършваха с попадение. Станислав Ангелов и Гари Родригес имаха шанс да вкарат, но не успяха, а на отсрещната врата Борис Галчев тресна горната греда след пряк свободен удар.

В 60-та минута капитанът на Левски направи нарушение срещу Неделев на крилото, като съдията му показа доста спорен жълт картон, който се оказа негов втори - червен картон за Станислав Ангелов и "сините" останаха с човек по-малко.

"Канарчетата" се възползваха великолепно от създалата се ситуация, като три минути по-късно Неделев напредна по крилото и увлече трима в синьо. Това откри пространство на Цветков, който получи топката в наказателното поле и с мощен удар простреля Пламен Илиев, осигурявайки победата на своите - 2:0 и "Христо Ботев" ликуваше.

Останали с човек по-малко и с два гола пасив "сините" се опитаха да стигнат до гол, но играчите на Мъри Стоилов се бяха наредили чудесно, а контраатаките им вещаеха много проблеми за защитата на гостуващия тим. При една такава атака Иван Цветков можеше да се разпише, но Илиев успя да се намеси и изби в корнер.

До края на срещата Жоао Силва и Илия Йорданов се появиха на местата на яловите Гаджев и Рамос, а Ели пропусна отличен шанс в заключителните минути за почетен "син" гол.

Водещи

Най-четени