Бразилия и Англия дадоха нов живот на "Маракана" 03.06 | 00:01

"Селесао" и "Трите лъва" завършиха 2:2 на обновения стадион в Рио

От iNews.bg

Отборите на Бразилия и Англия завършиха наравно 2:2 в атрактивна супер контрола, изиграна днес на митичния "Маракана" в столицата Рио де Жанейро.

И четирите гола в мача паднаха през вторите 45 минути, като "Селесао" успя да открие чрез Фред. Алекс Окслейд-Чембърлейн възстанови равенството за Англия, а Уейн Рууни изведе "трите лъва" напред. Крайното 2:2 оформи Паулиньо, който засече добро центриране на Лукаш Моура и спаси Бразилия от домакинско поражение.

Сблъсъкът представляваше и своеобразно откриване на реновирания стадион-легенда "Маракана", който ще приеме финала на Световното първенство през лятото на следващата година. Преди няколко дни се появи информация, че мачът може да не се играе поради проблеми със сигурността, но домакините взеха навременни мерки и осигуриха провеждането на контролата.

Неймар, Хълк и Фред стартираха в атаката на "Селесао", докато Паулиньо, Луис Густаво и Оскар действаха от по-задни позиции. Тиаго Силва и Давид Луис оформиха двойка централни бранители, а защитникът на еврошампиона Байерн Данте остана на пейката.

Уейн Рууни оглави атаката на Англия, докато Джеймс Милнър и Тио Уолкот стартираха изтеглени на двата фланга. Майкъл Карик, Франк Лампард и Фил Джоунс получиха доверието на Ходжсън в полузащита. Фил Джагиелка и Гари Кейхил стартираха в сърцето на отбраната пред Джо Харт.

b539d30b-3bd6-cf49-108d-8465d2f9b478Първата част на "Маракана" протече под диктовката на домакините, като дълго време Англия трудно дори излизаше от своята половина. Повечето опасности бяха пред вратата на Джо Харт, като в края на полувремето албионците показаха зъби, но Жулио Сезар на два пъти отрази изстрели на гостите.

Най-активният в редиците на "Селесао" за първата част несъмнено бе новата звезда на Барселона Неймар да Силва, който видимо бе силно мотивиран за игра след трансфера си на "Камп Ноу". Вече бившият идол на Сантос непрекъснато тормозеше защитата на "трите лъва", като на няколко пъти опита и собственоръчно да прониже играещия отлично Харт.

Сблъсъкът в Рио стартира с повече позиционна игра, но постепенно "кариоките" започнаха да създават опасности пред противниковата врата.

В 17' груба грешка на Глен Джонсън позволи на Неймар да се окаже очи в очи с Джо Харт, но стражът на Манчестър Сити плонжира отлично и блокира изстрела на нападателя.

Пет минути по-късно отново Неймар попадна в центъра на вниманието, оставайки близо до целта. Техничарят успя да размине Майкъл Карик, преди да отправи хубав удар с десния крак. Кълбото обаче мина на сантиметри от десния страничен стълб на вратата. В 25' Оскар навлезе опасно в пеналтерията на Англия, но Глен Джонсън успя да го блокира. Повторенията показаха, че бранителят на Ливърпул е извършил нарушение, което обаче не бе маркирано.

4ffc3bd6-bdef-9080-df16-f08cf78ee286В 29' Джо Харт отново трябваше да се намесва, този път спасявайки силен удар на Оскар от средна дистанция. Малко след това Рой Ходжсън бе принуден да извърши принудителна смяна, а контузеният Лейтън Бейнс отстъпи мястото си на Ашли Коул.

Играта на Бразилия в атака продължи да създава опасности на гостите, като в 34' защитата на албионците отново бе матирана. Играещият на фланга Оскар центрира в наказателното поле на Англия, където Хълк атрактивно отигра топката с пета. Кълбото обаче мина близо до лявата греда.

В края на полувремето отборът на Англия напомни, че също присъства на терена. В 38' добра атака на гостите остави Тио Уолкот на стрелкова позиция, но Жулио Сезар спаси изстрела на крилото. Малко след това към вратата стреля и Франк Лампард, но право в ръцете на бразилския вратар.

На почивката Луиш Фелипе Сколари извърши две промени в своя стартов състав, като Марсело и Ернанеш заеха местата на Филипе Луиш и Луис Густаво. Рой Ходжсън пък се въздържа от промени за момента.

Логичното все пак се случи в 54', когато многохилядните трибуни на "Маракана" изреваха. В основата на попадението бе резервата Ернанеш, който с чудесен удар намери горната греда на английската врата. В последствие топката се озова право в краката на Фред, който от близка дистанция я прати в мрежата за 1:0.

c50e6072-a709-3cad-a7a5-5a80834584efВ 59' Рой Ходжсън гласува доверие на Алекс Окслейд-Чембърлейн, като тази рокада на специалиста щеше да се окаже повече от успешна. Пет минути по-късно крилото на Арсенал възстанови равенството, завършвайки добра атака на Англия. Окслейд-Чембърлейн получи добър пас от Уейн Рууни и с премерен изстрел прати топката в долния ляв ъгъл за 1:1.

Емоции на "Маракана" не липсваха и в последните 15 минути на срещата, като головете продължиха да валят. В 77' трибуните замлъкнаха, защото Уейн Рууни изведе островитяните напред. Нападателят на Манчестър Юнайтед стреля с десния крак, а след фатален рикошет в тялото на Фернандо, топката стана неспасяема за Жулио Сезар - 1:2 за Англия.

Радостта на англичаните обаче не трая дълго, защото само три минутки по-късно "Селесао" се върна в мача. И този път попадението бе изработено от друга резерва на Сколари - Лукаш Моура. Халфът на ПСЖ центрира в пеналтерията на Англия, където Паулиньо с красив изстрел не остави шансове на Джо Харт - 2:2.

Водещи

Най-четени