Бразилия надигра Испания и триумфира с Купата на Конфедерациите 01.07 | 08:15

"Селесао" наниза три безответни гола на световните шампиони

От Краси Киров

Бразилия спечели купата на Конфедерациите след изключителен успех с 3:0 над действащия световен и европейски шампион Испания.

"Селесао" зарадва пълния стадион "Маракана" с много надъхана и бърза игра, която постави на колене смятания от мнозина за най-добър отбор в света.

Два гола на Фред и един на Неймар решиха всичко в този мач още до 50-ата минута. Именно атаката на Бразилия разнищи испанската защита, която досега беше най-силната на турнира.

Цяла Бразилия ликува след финала на Конфедерациите и цяла Бразилия ще очаква същото представяне и догодина на Мондиал 2014.

Испанската трагедия се допълни от червения картон на Жерар Пике в 68-ата минута и изпуснатата дузпа от Серхио Рамос при резултат 0:3.

Луиш Фелипе Сколари отново заложи на познатата схема (4-2-3-1), която започва да работи все по-добре в всеки изминал мач. Неймар, Оскар и Хълк подпомагаха нападателя Фред. Паулиньо и Луис Густаво оперираха в центъра на терена. Марселона Давид Луис, Тиаго Силва и Дани Алвеш изградиха защитния вал.

Дел Боксе разчиташе на Фернандо Торес в предни позиции подпомаган от Хуан Мата и Педро. Шави и Иниеста допълниха полузащитата.

Митичният стадион "Маракана" веднага напомни за себе си след като публиката бе взривена от Фред само след 120 секунди игра. Хълк проби отдясно и центрира към далечната греда, където топката стигна до Фред след не добра намеса на защитата и нападателят откри резултата.

Този гол даде още криле на бразилците и те сновяха по целия терен и притесняваха испанците. В 7-та минута Оскар бе близо до втори гол след хубаво отиграване на Фред. Пети минути по-късно Паулиньо пробва да прехвърли Касияс, но стража се справи.

Неймар се отскубна от Арбелоа и бе фаулиран , за което испанеца бе декориран в жълто. Иниеста отправи първия удар по посока на Жулио Сезар, но стража отрази. Бразилия затваряше бързо празните пространства в своята половина и действаше със светкавични контра атаки. Оскар бе съборен от Серхио Рамос пред наказателното поле, но Хълк стреля над вратата от прекия свободен удар.

Атаките на Бразилия не спираха и в 32-та минута Фред остана очи в очи с Касияс и успя да избие с крак. Малко след това дойде и най-чистото положение за испанците, когато след продължителна атака Педро стреля опасно, но Давид Луис изби с добър шпагат. В ответната атака обаче Неймар направи много добро двойно подаване с Оскар и с мощен удар не остави никакви шансове на Касияс за 2:0.

Дел Боске веднага направи промени като извади Асбелоа и пусна на негово място Аспилитуета . Веднага след подновяване на исграта обаче бразилците отново избухната. Комбинацията между Хълк и Неймар пред наказателното поле завърши с пас към непокрития Фред, който се разписа за 3:0.

В 54-ата минута "Ла Фурия" имаше възможност да се върне в мача след като получиха дузпа за нарушение срещу Хесус Навас. Серхио Рамос обаче стреля в гредата. Малкс след това Хълк се освободи и стреля неточно от добра позиция. Неймар изведе Марсело, но защитника избърза и не уцели вратата.

В 67-ата минута испанската защита тотално капитулира и се предаде след като Неймар за пореден път изскочи и тръгна да се надлъгва с Пике, но тогава бе фаулиран от защитника и той получи директен червен картон. Неймар стреля близко до гредата от прекия свободен удар.

В последните десетина минути темпото спадна. Давид Вия имаше шанс за почетен гол, но Жулио Сезар спаси перфектно. Малко преди края отново Сезар бе последна преграда пред Вия.

Видео с най-интересните моменти от срещата може да видите в Sporta.bg.

Водещи

Най-четени