Брутален французин изхвърли Федерер от Ролан Гарос 04.06 | 19:37

Жо-Вилфред Цонга не даде нито сет на швейцарската легенда

От iNews.bg

Рекордьорът по брой титли от Големия шлем Роджър Федерер се сбогува с мечтата си за втора титла от Ролан Гарос, след като днес швейцарецът бе елиминиран на ¼-финалите от любимеца на домакините Жо-Вилфред Цонга.

Французинът бе напълно безкомпромисен с легендарния си съперник и пречупи съпротивата му в три части - 7-5 6-3 6-3, правейки го за по-малко от два часа игра.

Така Цонга вече е сред най-добрите четирима на Ролан Гарос, като негов съперник за място на финала ще бъде испанецът Давид Ферер, който същевременно елиминира сънародника си Томи Робредо също в три сета - 6-2 6-1 6-1.

В случай, че Ферер отстрани Жо-Вилфрид Цонга и продължи напред, за него това ще бъде първи финал от турнир от Големия шлем в кариерата му.

Ако любимецът на домакините се справи с Давид Ферер и намери място на финала, той ще се превърне в първият французин от 1988 година насам, успявал да стори това. Тогава Анри Льоконт влезе в директен спор за титлата, който обаче загуби от Матс Виландер.

Последният френски шампион в Париж е Яник Ноа, който триумфира с титлата през 1983 година.

ef400456-c0d9-7a35-6c18-20b87662c078Днешният сблъсък стартира равностойно, но при 5-5 Федерер се пропука и загуби два последователни гейма, което означаваше и сет аванс в полза на Цонга.

Втората част нямаше как да стартира по-зле за "Фед Екс", който набързо допусна пасив от 0-3 гейма. До края на сета Цонга не изпусна инициативата и без особени проблеми затвори частта с 6-3, доближавайки се до така жадуван краен успех.

Третият сет започна с разменени пробиви от страна на двамата тенисисти, а в последствие швейцарецът допусна още един, което и предостави инициативата в ръцете на Цонга. При 3-5 Федерер сервираше за оставане в мача, но и тогава "Фед Екс" не успя да задържи подаването си, което и доведе до звучен триумф на Жо-Вилфрид Цонга.

Най-четени