Бундеслигата с революционни методи, за да са здрави главите на играчите 14.08 | 17:52

Футболът става все по-бърз и физически изискващ, а с това се увеличава и опасността от сериозни наранявания на главата. През този сезон всички играчи в Бундеслигата ще бъдат преглеждани с нови невропсихологически методи

От iNews.bg

Футболът става все по-бърз и физически изискващ, а с това се увеличава и опасността от сериозни наранявания на главата. През този сезон всички играчи в Бундеслигата ще бъдат преглеждани с нови невропсихологически методи. Но дали това е достатъчно?

"Поставете единия си крак зад другия, така че да се допират, сложете ръце на бедрата и си затворете очите. Сега балансирайте за 20 секунди". Това са някои от новите инструкции, които футболистите от Бундеслигата ще следват този сезон, пише "Дойче веле".

Предсезонните тестове за физическа форма и представяне, разбира се, не са новост. През този сезон обаче клубните лекари ще обръщат повече внимание на контузиите на главата, като професионалните футболисти в Германия ще са задължени от Немската футболна лига (DFL) да преминат основни прегледи според новите разпоредби.
 
В допълнение към тестовете за баланс е включена и цялостна оценка на други познавателни способности като запазване на паметта, скорост на реакция и пространствена ориентация. Това отнема повече време, като оценката не може да се извърши правилно за по-малко от десет минути, но дава възможност на лекарите да диагностицират по-точно сериозните наранявания.

"Футболът е един от многото спортове, които представляват риск от сътресения на главата. В Бундеслигата наблюдаваме подобни наранявания почти всяка седмица", казва Катрин Хемшемайер, изследовател на Федералния институт по спортни науки към университета в Падерборн.

В плейофа за оставане в Бундеслигата в края на май нараняванията на главата на защитниците на Щутгарт Холгер Бадщубер и Озан Кабак сътвориха заглавия в медиите в Германия, както и "нокаутът" срещу Кристиян Матения няколко месеца по-рано. Въпреки че вратарят на "Нюрнберг" беше временно в безсъзнание, той продължи да играе.

Мнозина експерти единодушно приветстват новите методики, резултатите от които могат да се съхраняват в база данни, за да се даде възможност за диагностициране на дългосрочните ефекти.
 
В краткосрочен план обаче решението дали даден играч може да продължи или не, не изглежда лесно, особено с бърз основен преглед отстрани на терена по време на мач.

"Имате само три минути, които трябва да използвате за основни тестове", Вернер Круч, лекар от Баварската футболна асоциация (BFV). Това според него е твърде малко за правилната диагноза, което прави собствения опит и знанията на играча по-важни.

За да улесни работата на лекарите в клубовете, тази година УЕФА предложи промени в законодателството на ФИФА.

В допълнение към триминутната почивка при травми на главата, може да се превърне в международна практика на лекарите да се дава време да преглеждат на таблети видеоповторения на сблъсъците с глава. Процедурата вече е установена в Бундеслигата и Висшата лига.

Макар и все още да не е част от дискусията, е възможно въвеждането на временни смени на въпросните играчи и включването на неутрални лекари покрай терена.

"Професионалните лиги в САЩ като НФЛ, НХЛ и НБА са примерите, които трябва да следваме. Там заедно с основните прегледи, протоколи и серия тестове, са разработени и такива специално за всеки спорт, за да се определи дали е възможно връщането в игра", допълва Хемшемейер.

Водещи

Най-четени