Бусета вярва, че България има шансове за класиране на Евро 2013 25.05 | 19:24

Българският национален отбор по баскетбол за жени замина за приятелски турнир в Италия и довечера те излизат в първата си контрола срещу домакина в Помеция

От Иво Вецев

Българският национален отбор по баскетбол за жени започва тази вечер първите си контроли преди началото на квалификациите за Евро 2013.

Момичетата на Хосе Мария Бусета вече са Италия, където в Помеция тази вечер започва приятелски турнир с участието на Холандия, Гърция и домакина Италия.

Тази вечер в 21:30 часа излизаме в първата си контрола срещу домакина.

Г-н Бусета, стартирахте подготовката с няколко много имена, доволен ли сте?

В момента разполагам с много балансиран състав. Ще можем да разчитаме на много ротации. Много съм благодарен на всички момичета, с които работих предните години, а сега ги няма. Мисля, че в момента, в този отбор са най-добрите и мотивираните състезателки на България, които са в състояние да защитават гордо честта на националния отбор. Щастлив съм с тези момичета.

Какви са шансовете ни?

Ако играем като отбор, ако се подкрепяме, имаме шансове. Сега имаме сплав от млади състезателки и опитни баскетболистки. Ако помните преди три години в този отбор имахме предимно млади момичета. Сега вече и те имат доста опит, имат самочувствието и са готови да покажат много. Имаме добър отбор, в който има много талант. Вярвам в тима.

Домакинските мачове ще се играят в Правец, какво наложи преместването от Русе?

Първо искам да благодаря сърдечно на хората в Русе. Вие сте страхотна публика, разбирате от баскетбол и ни подкрепяхте невероятно! Елате и в Правец, вие сте част от отбора! Тази година ще играем в Правец по логистични причини. Правец предлага много удобства за тренировъчния процес, благодаря на домакините и Лукойл Академик за прекрасните условия за подготовка - имаме всичко необходимо. Освен това Правец е много близо до летището, предишни години постоянно пътувахме до Букурещ, а сега това ще е съкратено. Логистичните удобства са много важни за нас.

Аз съм на мнение, че е добре националният отбор да се представя пред максимално много различни фенове. Това е отбор, който представя България, затова е хубаво, че и феновете в Правец ще имат възможност да покажат подкрепата си към отбора. Правец е баскетболен център. Ботевград също е баскетболен град и е много близо, София, Самоков, Перник - други баскетболни градове са наблизо. Смятам, че хората могат да дойдат и да ни подкрепят, да се запознаят с тези момичета, които наистина са достойни за България. Смятам, че ще се борят до край и ще накарат феновете да се гордеят, че подкрепят този отбор. Още на 4, 5 и 6 юни ще опитаме да докажем това в мачовете в Правец с националния отбор на Аржентина.

В подготовката отново залагате на нещата, на които държахте и в предните три години - защита, отборен дух, психическа стабилност, виждате ли плодовете на работата си досега?

Определено ми е много по-лесно сега да излагам идеите си. Всички момичета ме разбират, осъзнали са колко важни са тези елементи в съвременния баскетбол. Всички ентусиазирано работят и се развиват. Това, че последните години сме работили с едни и същи хора почти, по една и съща система дава резултати. Преди две години бяхме много близо до класиране. Миналото лято бе по-трудно, всички бяха уморени, подготовката ни беше малко, имахме проблеми с контузии, но пак показахме добри игри. Сега всички момичета идват много мотивирани, натрупали опит и самочувствие. Най-важното е, да са здрави и да покажат какво могат. Другото положително нещо, че този отбор вече е много добре организиран. Благодарение на БФБаскетбол всички се чувстват като в национален отбор. Имаме отлични условия - мениджър, лекар, който е постоянно около нас, масажист.

Има няколко промени в щаба...

Хубаво е, че нови лица се привличат към идеята женски баскетбол в България. След три години Борислава Мандур натрупа много знания и опит. Сега има много отговорна и важна задача - работата с най-малките националки. Тя даде много на женския национален отбор. Сега работя с нови хора, такива, които имат много баскетболни знания. Стефан Михайлов има доста опит, въпреки че е млад треньор - работил е с много специалисти като помощник, сега е старши треньор в НБЛ. Имаме и нов тийм мениджър - Йоана Георгиева. Част от добрата организация е и привличането на скаута - Божидар Гьорев. Той не е постоянно с нас, но свърши страхотна работа. Младо момче, което е много мотивирано, много работи и има огромно желание.

Казахте скаутинг - програмата в тези квалификации изглежда много трудна...

Испания наистина е топ-фаворитът в групата. Все пак това е отбор с много опитни състезателки, които спечелиха бронзови медали от световно първенство. На европейското не се представиха особено добре и затова играят в тези квалификации, но Испания остава отбор от ТОП ниво. При тях е в сила това, което се опитахме да направим тук - континуитет. Те са почти непроменен състав, играят по един и същ начин, независимо от това кой е треньорът.

За останалите отбори в групата - Швеция, Германия и Румъния - мога да кажа, че са на нашето ниво. Мисля, че тази група ще е много конкурентна, а ще се класира този, който издържи до самия край, до последната минута на последния мач. Всъщност и четирите отбора могат да се класират. От нас се иска да останем позитивни и конструктивни. Сигурно ще правим грешки, но трябва да се държим заедно, да сме обединени и да гледаме напред. Трябва да сме истински отбор и да се борим до последно.

Водещи

Най-четени