Българин влезе в топ 10 на Рали Дакар 03.01 | 08:25

Младен Вачков вече се движи на 9-то място в ралито, докато Петър Ценков е 11-ти

От Краси Киров

Катарецът Насър Ал-Атия с Хамър H3 спечели втория етап в Рали Дакар 2012 при автомобилите. Втори на по-малко от минута остана деветкратния победител Стефан Петерханзел (Франция) с Мини All4 Racing, който обаче поведе във временното класиране

Българските пилоти Младен Вачков и Петър Ценков записаха много успешно каране и завършиха съответно 9-то и 11-то място. Страхотен Вачков постигна една от целите и влезе в топ 10 на втория етап. Най-бърз в отсечката от Санта Роса де ла Пампа до Сан Рафаел бе Серхио Ла Фуенте от Уругвай. Така той се превърна в първия пилот от своята страна печелил етап от Рали Дакар.

Във временното класиране след втория етап българите се движат на същите позиции като Вачков е 9-и, а Ценков е 11-ти. Водач е Ла Фуенте, който води с 38 минути пред Младен Вачков. Ценков изостава с 5 минути зад дебютанта в Рали Дакар.

"Това бе много тежък етап," сподели Ценков пред БНТ 2. "Чудесно е, че имаме член в десетката. В този етап след първите 400 километра последва високопланинска част. Заради надморската височина нямахме мощност и загубихме време. Карахме със 100 км/ч и ни изпреварваха като спрели. След това обаче имаше тежък терен в сухи реки и успяхме да наваксаме."

"Единствено имаме проблеми с надморската височина, което ни притесняваше и миналата година. Сега ще променяме настройките и ще слагаме нови филтри. Засега машините се държат," добави Ценков.

При Автомобилите Ал-Атия успя да наложи своето темпо, след като имаше проблеми в първия ден. Той изпревари с 54 секунди Стефан Петерханзел. На трето място се нареди Роби Гордън (САЩ) с Хамър, който имаше проблем със спукана гума. На четвърто място в етапа остана полякът Кшищоф Холовчиц с Мини. Интересното за Холовчиц е, че той е печелил Рали Албена през 1997 година.

Лидерът в гереналното класиране Петерхансел има аванс от 2:28 минути пред Гордън. Трети само на пет секунди е Холовчиц. Жиние де Вилие (Южна Африка) с Тойота е на 4-то място като изостава с 3:49 минути. Победителят в миналото издание Ал-Атия изостава с 8:47 минути на 6-то място.

При моторите Марк Кома (Испания) и Сирил Депре (Франция) започнаха битката си като испанецът спечели етапа с по-добро време с 1:18 минути. В генералното класиране Кома води с 2:30 минути пред Франсиско Лопес (Чили) и 2:52 пред Сирил Депре.

Днес стартира третия етап в надпреварата, който обхваща маршрута от Сан Рафаел до Сан Хуан и включва трасета през Андите. Дължината на етапа е 270 километра за моторите и АТВ-тата, докато автомобилите ще карат 208 км.

Водещи

Най-четени