Българите извън топ 30 след спускането от Суперкомбинацията 14.02 | 09:57

Шетил Янсруд пребори големите имена

От Даниел Любомиров

Българите Георги Георгиев и Никола Чонгаров не можаха да изпълнят задачата си да се класират в топ 30 на спускането от Суперкомбинацията на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014.

Въпреки че и двамата записваха изоставане с около 3 минути и половина спрямо най-добрите времена в тренировките, в същинската надпревара имаха по-големи проблеми с намирането на оптимална скорост.

Георгиев финишира 38-ми с изоставане от 4.45 секунди спрямо лидера след първата дисциплина на Суперкомбинацията – Шетил Янсруд от Норвегия, който спря хронометрите на 1:53.24 минути.

Никола Чонгаров бе с още около секунда по-бавен и с пасив от 5.44 се нареди 41-ви от 46 завършили спускането състезатели. Българите ще участват във втория манш – слалома – но място в топ 30 щеше да им гарантира преден стартов номер и по-чиста писта, докато сега ще стартират сред последните десетина участници.

Янсруд спечели спускането от Суперкомбинацията и защити бронзовия си медал от класическата дисциплина по-рано в Сочи 2014. Олимпийският шампион отпреди няколко дни Матиас Майер даде трето време, изоставайки само с 0.37 секунди. Едва на 0.14 пък финишира най-добрият във вчерашната тренировка Ондрей Банк от Чехия.

Боде Милър на практика се провали в стремежа си да спечели медал в Сочи, след като се класира едва 12-ти в по-добрата му дисциплина. Друг ветеран, обаче, Ивица Костелич, е 7-ми преди слалома и ще може да атакува място в топ 3.

Световният шампион в дисциплината Тед Лигети остана едва 18-ти и вероятно също няма да успее да се добере до медалите в Сочи 2014.

Водещи

Най-четени