Българите продължават борбата в рали "Дакар" след втория етап 07.01 | 09:10

Тодор Христов и Орлин Алексиев прогресират спрямо първата отсечка

От Даниел Любомиров

Един от най-изявените български състезатели на офроуд - Тодор Христов - се изкачи в класирането при АТВ-тата в 34-тото издание на рали "Дакар" след края на втория етап.

Най-престижната и тежка надпревара в моторните спортове отново предложи много препятствия за участниците и в категорията при четириколките вече има двама отпаднали. За радост на българската публика Тодор Христов се покачи на 33-то място в класирането с време от 6:40:53 часа.

Българинът, който завърши 3-ти в рали "Мароко" през октомври 2012-та, регистрира изоставане от 2:50.08 часа спрямо лидера от Аржентина Маркос Патронели. И двамата състезатели се движат из тежките терени от Перу към Чили с превозни средства на "Ямаха".

За съжаление един от екипажите ни при автомобилите отчете лек спад в класирането си след края на втория етап в Писко.

Орлин Алексиев и партньорът му Александър Стоянов вече се намират на 104-то място във временното класиране с изоставане от 4:26.59 часа спрямо лидера Карлос Сайнс (Испания). Българският тандем също така получи наказание в рамките на 2:30 минути.

След края на първия етап Алексиев и Стоянов бяха 111-ти от общо 128 участници в тази категория, докато сега отчитат известно покачване.

Петър Ценков в екипаж с Иван Маринов обаче се свлече чак на 127-ма позиция с пасив от 8:38:39 часа, като претърпяха и наказание от цели 60 минути.

В продължение на 15 дни 475 състезатели, разпределени на автомобили, мотоциклетисти, камиони и АТВ-та, ще изминат 14 етапа и около 8500 км в пустошта на Перу, Чили и Аржентина. Финалът е в Сантяго на 20 януари.

Водещи