България домакин на две Световни първенства по хокей на лед 03.06 | 17:19

До дни ще стане реалност основаването на Балканска лига по хокей на лед по предложение от президента на родната централа Красимир Кръстев

От Краси Киров

България спечели домакинствата на Световните първенства по хокей на лед за мъже и за юноши до 18 години в дивизиите, в които се състезаваме. От 2 до 8 април 2012 година София ще приеме надпреварата в мъжката втора дивизия, група "Б". Съперници на нашите хокеисти ще са Белгия, Китай, Мексико, Израел и Южна Африка.

Загрявката за организацията на мъжкото световно също ще е престижна - шампионатът на планетата за юноши в трета дивизия, група "Б", който ще се проведе от 12 до 18 март 2011 година. Противници на хокеистите ни до 18 години ще са Белгия, Нова Зеландия, Тайван, Мексико и Южна Африка.

От световната федерация са похвалили България за организацията на Световното първенство за жени през тази година и в гласуването за спечелените от нас домакинства сме били предпочетени пред кандидати като Мексико и Нова Зеландия.

Българската федерация по хокей на лед изгради дългосрочна стратегия за развитието на този спорт у нас. Вече се строят пързалки във Варна, Бургас и Сливен.

Но най-важната идея, която до дни ще стане реалност, е основаването на Балканска лига по хокей на лед. Предложението е дошло от президента на родната централа Красимир Кръстев.

Утре в Царско село в София е целодневната работна среща, на която новата лига за страни от Югоизточна Европа ще бъде официално учредена. Ще се уточни форматът й, както и къде и кога ще стартира. Идеята е в нея да участват национални отбор до 16 години, за да може да започне изграждане на хокея на лед в страните участнички от най-долу.

За учредяването на това сдружение на страните от Югоизточна Европа у нас пристигнаха шефове на федерациите на Словения, Хърватска, Сърбия, Турция, Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина и Македония. За учредяването на Балканската лига у нас пристигна и един шефовете на международната федерация по хокей на лед - Ернест Алиянчич, член на изпълнителното бюро на IIHF.

В понеделник, 6 юни, президентът на българската федерация по хокей на лед Красимир Кръстев ще даде пресконференция с новините за Балканската лига, която вече ще бъде учредена, и подробности за спечелването на двете световни първенства.

Водещи

Най-четени