България е на осмо място по уговорени мачове в Европа 30.11 | 17:03

Независима агенция е направила проверка в над 400 различни букмейкъри

От Краси Киров

България се намира на осмо място в Европа по уговорени мачове, според доклата на спортната агенция "СпортРадар", която анализира стотици двубои на Стария континент.

Агенцията е направила собствено разследване сред 53 държави, като са били подложени на проверка 400 различни международни букмейкъри в периода 27 юни 2009 година - 22 ноември, 2012 година.

Както е известно в България официално няма признато "черно тото" и досега няма арестуван човек. Затова обаче бе доказано, че мач на националния ни отбор бе свързан със схема за "черно тото". България завърши наравно 2:2 с Естония като се оказа, че организаторът на двубоя заедно със съдиите са участвали в схема за манипулиране на мачове.

Наскоро разкриха и двубой на младежките национали на България срещу връстниците си от Зимбабве. Африканците си признаха, че са паднали нарочно с 0:5 по заръка на треньорите.

Също така английското радио BBC посвети материал на мафията в българския футбол със заглавие "Смъртоносната игра на България". Там се отбелязва че нашата страна е на първо място в света по брой убити футболни президенти за последните 10 години.

Дори и вратаря на Славия Стефано Кунчев призна, че е имал предложение за да играе симулативно в мач на националния отбор срещу 20 хиляди евро.

На първо място по уговорени мачове е Албания. На второ място е Италия, където постоянно текат дела и винаги има арестувани за "черно тото". Дори в момента се разразява най-големия скандал с уговорени мачове, като за първи път италианските прокурори са хванали цялата схема на манипулиране на мачовете. Оказа се че има и българин замесен в тази схема и това е небезизвестния бивш президент на Беласица Костадин Хаджииванов.

Следват държави като Молдова, Естония, Гърция, Русия, Македония и България. Не се споменава нищо за Турция, която бе раздирана от скандали за уговорени мачове в последните две години.

Водещи