България запази шансове за Евро 2013 02.09 | 21:15

"Лъвовете" се наложиха над Азербайджан в Самоков и са все по-близо до мечтаната квота

От Иво Вецев

Националният отбор на България по баскетбол най-накрая показа истинското си лице и изигра страхотен мач срещу Азербейджан, печелейки с 94:77 в "Арена Самоков". По този начин момчетата на Росен Барчовски са с едни гърди пред азерите, тъй като са с по-добри показатели в директните двубои и има реален шанс да грабне така мечтаното трето място в квалификационната група.

"Лъвовете" започнаха много убедително, като в първите минути записаха бърза серия от 7:0, за да поведат в резултата. Азерите се отпушиха с три точки, но последва нова серия от 5:0 и България водеше с 9 точки - 12:3. Националите ни продължиха убедително, а в края на частта вече водеха с 13 точки - 26:13.

Втората част започна отново с доминация на България, която поведе с 16 точки, но последва необясним срив в играта на възпитаниците на Росен Барчовкси, който взе два таймаута, но те не помогнаха и разликата падна до едва 5 точки. Почивката между двете полувремена пък дойде при резултат 37:31.

След 2 минути в третата част Виденов и компания водеха с 10 точки, но Азербайджан бързо-бързо стопи дефицита си, а разликата стана едва 2 точки. Тогава обаче настъпиха много силни минути за "лъвовете", които с феноменална серия от 17:3 точки поведоха с 18 точки и решиха всичко в срещата, а до края на третата четвъртина разликата набъбна на 21 точки.

В крайна сметка четвъртата част беше за гостите, тъй като нашите свалиха темпото в играта, но крайният резултат дойде при 94:77, а с това надеждата за Еврофинали остана жива.

Най-резултатен за България беше Христо Николов, който изигра най-силният си мач с националния екип - 26 точки, 5 борби, 3 асистенции и много силна игра в защита. Чавдар Костов пък затвърди добрата си форма, вкарвайки 26 точки и овладявайки 8 борби. Иван Лилов, който до този момент разочароваше, пък се включи със 17 точки от резервната скамейка.

Така, България запази шансовете си да се класира на Евро 2013, след като в момента е с актив от 3 победи и 3 загуби - такъв е и активът на Азербайджан, но показателите на "лъвовете" в директните двубои са по-добри, а програмата на азерите е доста по-тежка - домакинство на Швеция и гостуване на Германия.

Момчетата на Росен Барчовски пък имат лесен мач срещу Люксембург, който може да се окаже решаващ за класирането на България напред.

Водещи

Най-четени