България записа победа над Албания за купа "Дейвис" 02.05 | 15:10

Григор Димитров довърши започнатото от Димитър Кузманов и не остави шансове на Флавио Дече

От Константин Симидчийски

България записа първа отборна победа за купа "Дейвис" в своята група Б от ІІІ група на зона "Европа", след като днес Григор Димитров се справи с представителя на Албания Флавио Дече в две части - 6-1 6-1.

Преди това Димитър Кузманов вече бе свършил своята работа срещу Рей Пелуши, а по-късно днес ще се състои и вече протоколният сблъсък на двойки. За него капитанът Огнян Илиев е заявил Тодор Енев и Петър Трендафилов, докато за Албания ще излезе тандемът Дече - Пелуши.

В петък България ще се изправи срещу отбора на Грузия, а при победа националите ни ще се класират за плейофите за влизане във втора Евро-Африканска зона на турнира.

Двубоят започна със сервис гейм на нула в полза на Григор, но в последствие Флавио Дече показа далеч по-стабилна игра при първото си подаване в мача. Вторият гейм се реши чрез продължителен дюс в полза на българина, който в последствие затвърди пробива и дръпна с 3-0.

Флавио Дече спечели първия си гейм в мача и намали за 3-1, но последва бърз отговор на хасковлията, който отново дръпна с 4-1. И в следващите разигравания се видя, че българинът е по-класният тенисист на корта, като логично се стигна и до крайното 6-1 в първия сет.

Втората част започна с нов пробив за световния №94, който бе последван от безпроблемен гейм на нула за 2-0. В тези минути хасковлията вече играеше и за публиката, която се любуваше на грациозния му бекхенд с една ръка. Доминацията на българина бе абсолютна и Григор записа още два гейма на сметката си за 4-0, което и вкара срещата в процес на доиграване.

В петия гейм албанецът все пак се спаси от т.нар. в тениса "геврек", намалявайки резултата на 4-1, но това бе и всичко от Флавио Дече в днешния слънчев следобед. При 5-1 Григор стигна до първи мачбол в срещата, който бе последван от силен форхенд по правата, не оставил шансове на албанеца. Така българинът не остави никакви съмнения относно превъзходството си в двубоя, като сега пред родните национали предстоят мачове срещу тенисистите на Грузия.