България и Италия искат съвмество домакинство на Евро 2015 11.05 | 20:29

Президентът на Българска федерация по волейбол Данчо Лазаров и президентът на италианската централа Карло Магри подписаха рамков договор за сътрудничество.

От Даниел Любомиров

В залата за пресконференции на "Арена Армеец" в София днес президентът на Българска федерация по волейбол Данчо Лазаров и президентът на италианската централа Карло Магри подписаха рамков договор за сътрудничество.

На събитието присъства лично и президентът на CEV Андре Майер, който пристигна в София днес.

Събитието се случи след края на срещата Италия - Словакия, която "адзурите" спечелиха убедително с 3:0 и оглавиха крайното класиране на Група В, като по този начин се класираха за полуфиналите утре.

Eдна от основните цели на сътрудничеството между "лъвовете" и "скуадрата" ще бъде съвместно кандидатстване за домакинство на Европейското първенство за мъже през 2015-та година.

Вероятно още следващата седмица - след края на квалификациите за Олимпиадата - ще бъдат оформени документите за кандидатурата. Самата идея е изникнала преди около 4 месеца, като в средата на февруари Данчо Лазаров пътува до Италия за среща с Карло Магри.

Шампионатът на Стария континент ще бъде проведен паралелно у нас и в Италия, като и двете държави ще приемат поток от 8 отбора, които ще се разпределят в две групи по 4 тима.

Естествено, мачовете у нас ще се играят в "Арена Армеец", а италианците ще разпределят срещите си в Рим и Палермо. Полуфиналите и финалът обаче ще се проведат в София, което ще бъде официално най-голямото събитие в нашата столица, свързано с волейбола.

През 2010-та година Италия организира Световното първенство за мъже, а състезанието на Стария континент през 2015-та ще бъде важно, защото финалистите ще получат квоти за Олимпиадата на следващата година в Бразилия.

Водещи

Най-четени