България отново на балканския връх по мотоциклетизъм на писта 23.04 | 19:39

Нашите състезатели взеха 9 медала на 2-и кръг на Балканския шампионат на пистата в Серес

От iNews.bg

За пореден път България доказа, че е най-голямата сила в мотоциклетния спорт на Балканите. След днешния 2-и кръг на Балканския шампионат на пистата в Серес в Гърция нашите пилоти отново бяха над всички и събраха общо 9 медала в различните класове. А конкуренцията никак не беше малка - в състезанията се включиха 110 пилоти от 8 държави - България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция,Израел, Турция и Босна и Херцеговина. Страната ни е представена от 53-ма състезатели, които караха в различните класове на надпреварата.

В днешния ден при отлични условия и температура на въздуха от 21-23 градуса, родните пилоти показаха, че по тези географски ширини почти нямат конкуренция и завършиха с 9 подиума.

При 125 кубиковите мотоциклети с победата ликува Милен Георгиев (България, Априля). На 13.7 секунди зад него остана Жулиета Ленкова(България, Априля), а на третото място на стълбичката се качи Антониос Аврамополис (Гърция, Априля).

Изключително оспорвано беше при F600 където от 4-та позиция на старта се изтреля Хасан Авчи (Турция, Ямаха), но в третата обиколка на влизане в първия завой Красимир Михайлов (България, Кавазаки) го изпревари и българина поведе колоната. Пилотът от Троян кара много сигурно и трупайки аванс от обиколка на обиколка видя карирания флаг , оставяйки на 5.8 секунди зад него Арчи. В предпоследната обиколка Богдан Булеандра (Румъния, Хонда) задмина нашия Павел Драганов и финишира 3-ти, като дълго време се радваше, че е на подиума, а румънските фенове го аплодираха за успеха. В квалификацията Булеандра даде седмо време и определено поднесе изненадата в днешното състезание ставайки трети в F600cc. Купата на "Спорт тото” за най-бърза обиколка в квалификационната сесия с време 1.25.740 спечели Красимир Михайлов (България).

В F1000 на решетката застанаха 31 състезатели. Калоян Ангелов стартира отлично от първа позиция и до края не даде шанс на съперниците си да го изпреварят. Втори след оспорвана борба с Гай Харел (Израел, БМВ) се класира Атанас Нейчев(България, Априля). Българинът вървеше след Харел  до 5-та обиколка, когато задмина израелецът, който от една седмица води подготовка на Серес и в днешното състезание караше с гръцки лиценз. Нейчев пресече финалът на 6.08 секунди след Ангелов, а Гай Харел видя черно-белият флаг финиширайки на 11.83 сек. зад победителя. България пък спечели надпреварата по нации на Балканското първенство в  двата класа

FORMULA 600 и FORMULA 1000  с 50 точки благодарение на победите на Красимир Михайлов и Калоян Ангелов. Лидерът и основен фаворит за първото място в SSP  Йонел Паскота (Румъния, Ямаха) беше над всички, както в тренировъчните серии,  квалификацията и самото състезание. Паскота потегли отлично от старта и не изпусна водачеството до края. Втори и трети се класираха нашите сънародници Боян Бончев (Ямаха) и Бойко Божинов (Ямаха), които финишираха на 6.9 сек и 11.5 зад румънеца.

Публиката и мото специалистите , които бяха на пистата очакваха с огромен интерес представянето на Мартин Чой  (БМВ)в SuperBike. Героят от Льо Ман, който държи и рекорда на Серес за най-бърза обиколка в историята – 1.18.7.имаше жестока конкуренция в лицето на Хараламбус Параскевополис (Ямаха). Представителят на домакините успя да потегли по –бързо на старта и изпревари Чой, който си върна лидерството още по средата на първата обиколка. Докато зрителите очакваха поредната лесна победа на Мартин , гръцкият пилот направи състезанието на живота си и до края караше плътно зад Чой и нееднократно се опитваше да го изпревари, атакувайки отляво, отдясно и на моменти твърде рисковано. Класата, майсторството и характерът на Мартин Чой обаче не позволиха на Параскевополис да победи и за съжаление на местните фенове остана втори. Само на 0.075 хилядни от секундата зад нашето момче! Истинска битка в 12 обиколки, която беше спечелена от Чой. Трети финишира на 12.1 сек. Йонут Мистоде (Румъния, Сузуки) .

И в класовете SuperSport и SuperBike титлата по нации беше връчена на България , благодарение на страхотното каране на родните пилоти. Зад нас останаха Румъния и Сърбия.

Утре на пистата в Серес ще се проведе и 3-ия кръг на Балканския шампионат по мотоциклетизъм и със сигурност ще бъде безкрайно интересно и оспорвано. Българските 53-ма пилоти отново ще стартират в различните класове. Състезанията започват в 14.15 часа.

Водещи

Най-четени