България отстъпи с 0:3 на Украйна в приятелска среща 07.10 | 22:58

Селин, Шевченко и Ярмоленко се разписаха за домакините на Евро 2012

От Краси Киров

Националният отбор на България записа поредната си загуба след като отстъпи с 0:3 на Украйна в контролна среща играна пред около 7000 хиляди зрители на стадион "Валерий Лобановски".

Това бе дебют за наставника на тима Михаил Мадански, който пое "лъвовете" след отказа на БФС да поднови договора на Лотар Матеус.

Първият гол падна в 7-та минута след центриране от корнер, когато Селин се разписа. След това Шевченко с добавка покачи на 2:0 още през първото полувреме. В края на двубоя Ярмоленко оформи крайното 3:0 след красива атака на домакините. Малко преди втория гол Иван Бандаловски нацели гредата с глава след центриране от корнер. Това бе и най-чистото положение за българите.

Двама дебютанти започнаха в титулярния състав на България. Христо Златински и Александър Цветков оперираха в халфовата линия. Освен тях Влади Гаджев и Стилиян Петров помагаха на нападателите Валери Божинов и Димитър Рангелов. Защитата на България изглеждаше по следния начин - Станислав Манолев, Иван Иванов, Костадин Стоянов и Иван Бандаловски, който играеше по левия бек. На вратата бе неизменния титуляр Николай Михайлов.

Отборът на Украйна се появи с най-доброто, с което разполага. Шевченко и Милевски водеха атаката на тима подпомагани от Гусев и Ярмоленко.

В 5-та минута Димитър Рангелов се пребори добре за една топка близо до наказателното поле и бе съборен. При центрирането от прекия свободен удар Иван Иванов бе изпреварен и това даде предпоставки за бърза контра атака. Все пак българите успяха да изчистят в корнер. След това топката отново бе избита в ъглов удар. При центрирането от втория корнер Чигрински игра с глава и топката достигна до Селин, който също с глава не остави шансове на Ники Михайлов за 1:0.

В 12-та минута Гаджев центрира в наказателното поле, но там Божинов не успя да засече топката. Минута по-късно Иван Иванов изби топката в корнер след центриране на голмайстора Селин.

Анаталий Тимошчук пробва силен удар в 17-та минута, но встрани от вратата. В 23-та минута дойде и най-чистото положение за българите. След центриране от корнер вратаря Шовковский увисна и Иван Бандаловски с глава нацели страничната греда.

В 28-та минута домакинтие можеха да отбележат втори гол. Костадин Стоянов не успя да изчисти бързо една топка и Ярмоленко я открадна. Украинецът пробва нещо като удар и топката премина успоредно на голлиния като Шевченко и Милевски останаха на метър от топката на далечната греда. Играта на украинците им потръгна и те започнаха да притесняват повече българите с удари от далеч. Гусев пробва да изненада Михайлов, но стража изби в корнер.

Така се стигна до 39-та минута, когато след добра атака за украинците топката попадна в Ярмоленко, който стреля, но ударът му бе блокиран и кълбото се озова в Гусев в малкото наказателно поле, но блестящ Михайлов изби топката, която обаче попадна в Шевченко и вече нямаше кой да спаси България за 2:0.

Михаил Мадански даде почивка на Николай Михайлов и той напусна терена в началото на втората част за сметка на Владислав Стоянов. Рангелов също излезе като на негово място се появи Ивелин Попов.

След пет минути игра Благой Георгиев зае мястото на Владимир Гаджев, докато Валери Домовчийски се появи на мястото на Валери Божинов. Шевченко също бе заменен. Иван Бандаловски бе изнесен от Тимошчук след много неприятно влизане на украинеца. Малко по-късно Георги Терзиев дебютира за националния тим на България, заменяйки Бандаловски.

В 54-та минута резервата Коноплянка направи хуба пробив отляво, задминавайки Манолев, след което стигна до аутлиния и върна топката към малкото наказателно поле, но там Костадин Стоянов успя да избие. Георги Миланов също се появи в игра за България след като замени Христо Златински.

Украинците имаха инициативата докато българите предимно се защитаваха. Стигна се до ситуация с няколко поредни корнера за домакините, като украинците не се притесняваха изобщо да стрелят и от разстояние. Станислав Манолев изби топката пред голлинията след удар на Ротан.

Нашите пък показаха голямо объркване при създаването на атаки. Все пак в 72-та минута Ивелин Попов създаде много добро положение. Играчът на Газиантепспор получи топката отляво в наказателното поле, завъртя си и стреля, но топката премина покрай страничната греда.

В 82-та минута Украйна направи резултата класически. Коноплянка отново с хубав пробив премина покрай Станислав Манолев и сложи топката на крака на Ярмоленко, който без проблеми оформи крайното 3:0. Малко след това и Георги Миланов трябваше да излезе принудително.

Така Украйна постигна първата си победа след като записа четири поредни загуби в последните срещи.

България приема тима на Уелс в последната си евроквалификация на 11 октомври. "Лъвовете" ще играят за задължителна победа ако не искат да останат на последно място в групата.

Водещи

Най-четени