България очаква членство в Grassroots панела на УЕФА 09.12 | 11:11

На 10 декември в НСА ще се проведе иницатива с цел популяризиране на футбола сред подрастващите деца, юноши и девойки, като участие ще вземат на 150 деца от 7 до 13г.

От Краси Киров

България е на път да бъде ратифицирана като член на Grassroots панела на УЕФА, който има за цел да увеличи популярността и влиянието на футбола сред подрастващите деца, юноши и девойки.

Страната ни вероятно ще получи своята първа "звезда" в проекта през март, след като Български футболен съюз (БФС) вече изпълни всички препоръки на европейската футболна централа в тази насока.

Това ще осигури и целево финансиране от УЕФА за активности с подрастващи, като изразходването на средствата се контролира изключително строго. За заключителни преговори по присъединяването на България към панела в петък (9 декември) в София пристига координаторът по Grassroots Вили Хинк, който е директор на германската футболна асоциация.

Той ще бъде официален гост и на поредната инициатива на БФС, свързана с популяризирането на футбола сред учениците, която ще се проведе в събота (10 декември) в спортната зала на НСА "Васил Левски". Очаква се в събитието ще участват над 150 деца на възраст от 7 до 13 г., като целта е в рамките на няколко часа те да се забавляват с елементи от футболната игра без да има противоборство помежду им и по този начин да се избегне негативния ефект от загубата.

Това е третата инициатива на БФС с Grassroots насоченост от септември тази година, като предишните две се проведоха във Видин и Благоевград. Предстоящото събитие в София ще бъде открито от националния селекционер Любослав Пенев. Своеобразните кампове се провеждат под егидата на УЕФА и в партньорство със CCPA (Cross Culture Project Association) и Open Fun Football Schools.

Събитията се спонсорират от "УниКредит Булбанк" и "Чипита България". Максималният брой "звезди", които може да получи всеки член на панела Grassroots, е седем, като всяка от тях увеличава размера на финансирането от УЕФА по това направление.

"Звездите" се присъждат във връзка с високи постижения в конкретни области, като например социални проекти, включително футбол за хората с увреждания, развитие на женския и девическия футбол, брой на участниците и насърчаване на футболните активности с участие на обикновени хора.

Най-четени