България очарова и пропусна да зашлеви Италия в София 07.09 | 23:41

"Лъвовете" достигнаха единствено до 2:2 срещу големия фаворит в група B

От iNews.bg

Отборите на България и Италия завършиха наравно 2:2 в първи мач от квалификационна група B за класиране на Мондиал 2014 в Бразилия. Двубоят се изигра на националния стадион "Васил Левски" в София, като премина през различни обрати.

Станислав Манолев откри за България в средата на първата част, но до почивката Италия обърна резултата с две попадения на Пабло Освалдо. През втората част "лъвовете" все пак стигнаха до равенството, а точен за крайното 2:2 бе младият Георги Миланов.

Като цяло обаче най-важното от днешната вечер бе цялостното представяне на българския тим, който даде заявка за връщане на доверието към представителния ни отбор. Българските футболисти демонстрираха така липсващото в последните години себераздаване за националната фланелка, като отново се затвърди и впечатлението, че под ръководството на Любослав Пенев България вече действа и оперира като силен колектив.

България подели точките с големия фаворит Италия и това няма как да бъде прието като неуспех, но при повече шанс "лъвовете" можеха и да победят в днешната вечер на "Васил Левски". Сега пред родния тим предстои мач с Армения във вторник, като и този двубой ще бъде изигран в София.

Разочароваща обаче бе гледката на трибуните на националния стадион "Васил Левски". Въпреки името и авторитета на четирикратния световен шампион, който тази вечер гостува в столицата, твърде много празни седалки можеха да бъдат забелязани във всички сектори от съоръжението. Любослав Пенев и неговите футболисти се надяваха на подкрепа от над 40 000 души, която обаче така и не получиха в пълна степен, въпреки визитата на "скуадра адзура".

Любослав Пенев залoжи на любимата си схема 4-2-3-1 в своя първи официален мач начело на "лъвовете", като на вратата очаквано застана Николай Михайлов. Близнаците Веселин и Йордан Минев действаха на двата фланга, докато Иван Иванов и Николай Бодуров стартираха като двойка централни защитници. Светослав Дяков и Владимир Гаджев започнаха на позицията на вътрешни полузащитници, а капитанът Ивелин Попов, Георги Миланов и Станислав Манолев действаха зад изнесения по-напред Емил Гъргоров.

Както и се очакваше, Чезаре Прандели излезе с трима футболисти в защита, като това бяха Анжело Огбона, Леонардо Бонучи и Андреа Бардзали. Даниеле Де Роси, Клаудио Маркизио и Андреа Пирло стартираха в средата, докато Емануеле Джакерини и Кристиян Маджо действаха по фланговете. "Атомната мравка" Себастиян Джовинко и Пабло Даниел Освалдо започнаха в атака, докато Джанлуиджи Буфон отново изведе своите с капитанската лента.

Двубоят на ст. "Васил Левски" стартира на високо темпо, като между 7' и 8' събитията се пренесоха от едната врата към другата. В 7' таранът на "адзурите" Пабло Даниел Освалдо бе оставен от българската защита да стреля с глава, но изстрелът му от добра позиция не намери очертанията на вратата. Последва активизация в българския състав, като Емил Гъргоров и Ивелин Попов бяха в центъра на две добри български атаки. Първо удар на Гъргоров бе успешно блокиран от италиански бранител, а малко след това опасен пробив на Ивелин Попов не намери друг футболист в бяла фланелка.

Българската селекция продължи да действа офанзивно, а в 15' хубав пас на Ивелин Попов не бе за малко настигнат от Станислав Манолев. В 16' се стигна и до първи жълт картон в двубоя, който бе получен от Владимир Гаджев за нарушение срещу Джакерини. Две минути по-късно именно Гаджев отправи и първи точен удар в очертанията на италианската врата, но Буфон не бе затруднен.

Последва известно затишие, докато не се стигна до 24' и изпълнението на статично положение пред Джиджи Буфон. Емил Гъргоров застана зад топката и по коварен начин изпълни с левия крак, принуждавайки Буфон да отрази в корнер. Това явно стресна футболистите на Прандели, които светкавично повишиха оборотите. В 25' Джакерини центрира опасно в наказателното поле на България, но Кристиян Маджо остана близо до целта.

Най-интересното за първото полувреме се случи до почивката. Публиката в София видя общо три попадения в двете врати, като за съжаление, две от тях паднаха в българската. Трибуните на ст. "Васил Левски" изригнаха в един глас в 30', когато "лъвовете" откриха резултата. Станислав Манолев опита късмета си от около 25-30 метра, а изстрелът му се оказа твърде труден за Джанлуиджи Буфон, който остана безпомощен пред фатално за него тупкане на кълбото - 1:0 за България.

Последваха обаче тежки минути за "трикольорите", които макар и окрилени от отбелязания гол, не успяха да задържат преднината си. Таранът на Рома Пабло Даниел Освалдо се разписа на два пъти между 36' и 40', с което и обърна напълно развоя на сблъсъка.

В 36' Освалдо се възползва от твърде лоша игра на България в защита, като голмайсторът бе оставен да стреля напълно необезпокояван от няколко метра разстояние. Таранът чукна технично топката покрай плонжиралия Николай Михайлов, което и позволи на "адзурите" да възстановят равенството - 1:1.

Сякаш все още извадени от баланс, българските футболисти допуснаха и втори гол, само четири минути след изравняването. Отново Пабло Освалдо бе оставен сам в наказателното поле, като този път таранът стреля с глава. За лош късмет на Михайлов, кълбото рикошира в тялото на Иван Иванов и влетя в мрежата за 1:2.

До почивката и двата отбора можеха да отбележат по още един гол, като отличен шанс за България пропиля капитанът Ивелин Попов. Кристиян Маджо допусна невероятна грешка в пеналтерията на "адзурите", което позволи на Попов да обстрелва вратата от добра позиция. "Деветката" стреля с десния крак, но топката мина покрай един от страничните стълбове на вратата. Малко след това близо до хеттрик бе Пабло Освалдо, но мощният му удар с десния крак бе навременно отразен от Ники Михайлов.

Втората част започна с по-силни минути на италианците, които явно имаха намерение да довършат рано-рано започнатото от Пабло Даниел Освалдо. Още в самото начало Себастиян Джовинко стреля силно с десния крак, но Николай Михайлов отрази. Събитията бързо се пренесоха към отсрещната врата, а центриране на Миланов за малко не бе засечено от голмайстора Станислав Манолев.

Двата тима продължиха да действат на високи обороти, а в 61' пред вратата на Италия отново стана напрегнато. Изключително активният тази вечер Станислав Манолев центрира много остро успоредно на голлинията, но Буфон се намеси решително, пресичайки подаването. Минута по-късно Любослав Пенев извърши и първа смяна в своя стартов състав, като Илиян Мицански зае мястото на Емил Гъргоров. По същото време първа промяна извърши и Чезаре Прандели, а в игра на мястото на Джакерини се появи Алесандро Диаманти.

Включването в игра на Илиян Мицански мигновено вдъхна нови сили на българския тим, което ясно се видя скоро след извършената от Любослав Пенев промяна. В 65' именно Мицански по чудесен начин асистира на Георги Миланов, който останал непокрит на чиста позиция, разстреля Джиджи Буфон с мощен удар под гредата - 2:2.

Изравнителното попадение не успокои българските футболисти, а напротив - вдъхна им допълнителен кураж. Момчетата на Любо Пенев погледнаха смело към пълния комплект от три точки, като атаките на "лъвовете" продължиха да следват. В 73' Илиян Мицански стреля с глава след изпълнение на корнер, но таранът не нацели топката по най-добрия начин, изпращайки кълбото в аут.

Минута-две по-късно, трибуните на "Васил Левски" отново бяха изправени на крака, когато Станислав Манолев се озова на отлична позиция за удар. Футболистът на ПСВ стреля силно с десния крак, но Буфон показа класа и отрази в корнер. В тези минути обаче България имаше надмощие над четирикратния световен шампион, който можеше да се раздели и с едната точка в днешната вечер.

В 79' Любослав Пенев извърши и втора смяна в отбора на България, като Георги Сърмов зае мястото на Владимир Гаджев в средата на терена. Малко по-късно в игра се появи и крилото на Лех Познан Александър Тонев, който замени капитана Ивелин Попов. Последният имаше някои възможности да се разпише, но тази вечер капитанът нямаше късмет. По това време Италия остана и с човек по-малко на терена, след като Даниеле Де Роси получи контузия, а Чезаре Прандели нямаше повече смени на разположение.

България продължи да бъде по-активният тим и през последните десет минути, а в 87' пред Буфон отново стана горещо. Изпълнение на корнер предизвика поредна опасност пред италианската врата, но Станислав Манолев не успя да насочи добре топката, отклонявайки силен изстрел на свой съотборник. В отсрещната атака "адзурите" отново показаха зъби, а резервата Матиа Дестро бе оставен да стреля очи в очи с Михайлов. Българският страж обаче отново се намеси решително, не позволявайки да бъде преодолян.

Водещи

Най-четени