България разбра съперниците си в борбата за квота на Олимпиадата 20.01 | 19:06

"Лъвовете" ще играят срещу Сърбия, Испания и Словения в Група А на турнира

От Даниел Любомиров

България ще играе в Група А със Сърбия, Испания и Словения на важната европейска квалификация за Олимпиадата в Лондон 2012, която ще се проведе между 8-ми и 13-ти май в софийската зала "Арена Армеец".

Една от легендите на родния волейбол Любо Ганев изтегли отборите на Сърбия и Италия, Димо Тонев - на Финландия и Испания, а Борислав Кьосев - на Словения и Словакия.

Жребият бе теглен днес в хотел Кемпински Зографски, като бе уважен лично от легендата на сръбския волейбол Владимир Гърбич, който бе част от делегацията на страната. Сред присъстващите бяха президентът на федерацията Данчо Лазаров и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Церемонията бе дирижирана от дългоодишния президент на сръбската волейболна централа Слободан Милошевич.

Билетите за двубоите ще варират от 5 до 20 лева, като българските национали ще играят срещите си от 20:30 часа.

За последно България игра срещу действащия първенец на Стария континент Сърбия на 30-ти юли, когато победи с 3:1 в приятелски мач, който влезе в историята като първото спортно събитие в зала "Арена Армеец".

С европейския шампион от 2007-ма година Испания "лъвовете" се паднаха в една четвъртфинална група от Световното първенство в Италия през 2010-та година. В равностойна битка играчите на тогавашния треньор Силвано Пранди се наложиха с 3:1 и оставиха спора за място на полуфинал да се решава от мача с Куба, завършил злополучно.

Срещу Словения за последно съставът, воден от Радостин Стойчев игра в приятелски турнир във Франция в началото на септември, като "лъвовете" отстъпиха след тайбрек.

Според формата на турнира първите два отбора от групите се класират за полуфинал по кръстосана система - лидерът от "А" срещу втория от "Б" и първият от "Б" срещу втория от "А". Победителите от тези двубои ще играят финал и спечелилият ще получи визата за Лондон.

При неблагоприятно стечение на резултатите в квалификацията "лъвовете" ще получат още един последен шанс да спечелят квота за Олимпиадата. Ще бъдат организирани още три междуконтинентални квалификации, на които ще се раздадат три визи - в Италия от 8-ми до 10-ти юни, в Япония от 2-ри до 10-ти юни и в Германия от 8-ми до 10-ти същия месец. Участниците в тях ще бъдат определени по-късно през годината.

Италия и Сърбия се паднаха в една група на Европейското първенство и нямаше как да попаднат отново заедно, според правилата. Същата беше ситуацията с българския национален отбор и Германия, както с Испания и Словакия. "Лъвовете" попаднаха направо в Група А заради домакинството си на надпреварата.

Група А на европейската Олимпийска квалификация:

България, Сърбия, Испания, Словения

Група Б на европейската Олимпийска квалификация:

Германия, Италия, Финландия, Словакия

Най-четени