България с най-успешното си представяне на Европейско по таекуондо 01.03 | 16:26

Девет златни, шест сребърни и осем бронзови медала за българските таекуондисти

От iNews.bg

С 9 златни, 6 сребърни и 8 бронзови медала се завърна националният ни отбор мъже и жени от Европейското първенство по таекуондо ITF в Талин, Естония. Така в генералното класиране по нации според броя на отличията националите ни са втори след Русия. Днес шампионите и медалистите гостуваха в Пресклуб "България" заедно със старши треньора Ким Унг Чол, президента на федерацията Марио Богданов и вицепрезидента Красимир Гергинов.

В индивидуалната надпревара на спаринг за златото при мъжете се пребориха Станислав Арабаджийски /57 кг/, Дюк Ноамеруе /78 кг/ и Николай Кехайов /+85 кг/. Отборно при мъжете на спаринг нашите също завоюваха титлата и то за първи път след 2003 г.

В отборната дисциплина при жените нашите състезателки станаха шампионки на силов тест, на спаринг взеха бронзовите медали. В индивидуалната надпревара Албена Малчева /63 кг/ направи златен дубъл - на спаринг и на форма, Недялка Бачева /51 кг/ и Лидия Дукова /+75 кг/ също донесоха по един златен медал на спаринг.

Всички нациoнали имат по 2 или 3 медала от това Европейско първенство, но министерството на спорта  дава премия на всеки само за 1 медал в индивидуалното и 70 на сто от сумата за отборен медал, оплакаха се от федерацията.  

През септември е Световното първенство и таекуондистите ни имат за цел поне да задържат нивото от Европейското. Николай Кехайов и Албена Малчева ще защитават световните си титли. През август националите ще се съберат на 20-дневен лагер, а дотогава ще тренират по клубове.

"Това бе най-успешното Европейско първенство за нас досега. В крайното класиране пред България е само Русия, които са изключително голяма сила. Имахме шанс да се борим и за първото място при малко по-различни съдийски решения, но това не може да ни е оправдание", коментира председателят на Българска федерация таекуондо Марио Богданов.

Водещи

Най-четени