България с пълен отбор на европейското по бокс за юноши 21.06 | 14:58

Стойка Петрова ще спечели олимпийски медал, увери Кр. Инински

От Краси Киров

Във всичките 13 категории имаме представители на Европейското първенство за юноши по бокс, съобщи днес в Пресклуб "България" старши треньорът на отбора Борислав Бояджиев.

Заявки за участие са подали над 260 подраставащи от 35 държави. Събитието започва вдругиден, събота, в 15 ч в столичната зала "Универсиада" с церемония по откриването. Патрон е спортният министър Свилен Нейков.

От следващия ден, неделя, зрителите могат да наблюдават битките на ринга. Полуфиналите са следващата събота следобед, а в неделя, последния ден на юни, ще бъдат определени шампионите в отделните категории.

Шанс за медал имаме във всяка категория, каза треньорът Бояджиев. Подготовка в разширен състав са водили 24-има боксьори, от които най-добрите по резултати са титуляри за шампионата на Стария континент. Храната, тренировките и възстановяването са отлични, защото родната федерация се е погрижила за всичко по стандартите на развитите страни, похвалиха се боксьорите Ал. Александров, Ив. Иванов, Бл. Найденов и Здр. Попов.

За 5 месеца, откакто момчетата са събрани заедно, те израснаха мъже, стана ясно на пресконференцията. Именно формирането на мотивация у обърканите тийнейджъри беше най-трудното, сподели президентът на БФ Бокс Красимир Инински. Той е амбициран България да спечели домакинството на Световното първенство през 2014 г, което ще е олимпийска квалификация за Рио2016, и сегашните 15-16 годишни национали да вземат квоти на родна земя.

А за Олимпиадата в Лондон това лято, Инински е сигурен, че Стойка Петрова, която получи уайлд кард преди няколко дни, ще спечели медал. Крехката 51-килограмова състезателка с дух на истински боец, в момента е на лагер на Белмекен и се бие на ринга срещу Галя Иванова и Светлана Каменова. В последния етап от нейната подготовка ще й бъдат осигурени спаринг партньорки от чужбина, съобщи Инински. 

Наставникът на младата ни генерация в бокса Бояджиев е избрал следните състезатели:

46 кг - Даниел Асенов

49 кг - Илиян Колев

50 кг - Калин Асенов

52 кг - Душко Благовестов

54 кг - Кристиян Дойчев

57 кг - Александър Александров, играещ помощник-треньор

60 кг - Евгени Тодоров

63 кг - Здравко Попов

66 кг - Николай Чавдаров

70 кг - Ивайло Иванов

75 кг - Мариян Савов

80 кг - Благой Найденов

80 + кг - Ангел Ангелов

Водещи

Най-четени