България се завърна в световния елит на художествената гимнастика 22.08 | 11:43

Нашите гимнастички спечелиха осем медала от Световната купа

От Краси Киров

Българската художествена гимнастика отново има своя световен връх. Българските гимнастички спечелиха осем медала на турнира за Световната купа по художествена гимнастика, категория А, в "Армеец Арена" в София. Ансамбълът триумфира с два златни медала и бронз, докато най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева спечели пет сребърни медала.

България се завръща към световните върхове на художествената гимнастика, където й е мястото. В последните години живеехме със спомените за "златните момичета", а хората от младото поколение могат да ги видят само от старите ленти.

Най-хубавото е, че българките направиха своето завръщане в елита именно в България пред родната публика в зала "Армеец Арена" в София. С тази зала и тази публика пътят към върха за българките изглежда начертан. Състезанието протече при великолепна организация и изключителна подкрепа от публиката. Около 14 000 зрители изгледаха състезанията в двата дни.

Най-голямото признание дойде от една от влиятелните личности в този спорт Ирина Винер, която е президент на руската федерация. Според Винер, България е показала истинското си лице в художествената гимнастика и тя познава тази България. Президентката признава, че е използвала уменията и техниките на българските гимнастички, когато те бяха непобедими и ги е приложила в руския отбор, който сега е световна сила номер 1. Треньорката на нашите националки Илияна Раева пък остана очарована от топлите думи на Ирина Винер.

В първия ден българският ансамбъл взриви трибуните със златния медал в многобоя, а на следващия ден стори същото и с 2 обръча и 3 ленти. Българките бяха в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова. На топки нашите момичета взеха бронза.

Най-добрата ни грация Силвия Митева спечели 5 сребърни отличия - в многобоя и на финалите на обръч, топка, бухалки и лента. Състезанието бе последна проверка за отборите преди световното първенство в Монпелие (Франция) в края на септември.

Най-голямата звезда на турнира бе световната вицешампионка Дария Кондакова (Русия), която спечели всичките пет златни отличия. Също така тя бе избрана и за Мис Турнир. Руският ансамбъл взе златото във финала на 5 топки. Ирина Винер призна след турнира, че Дария Кондакова е втори избор в тима на Русия, което само по себе си говори за качеството на руската гимнастика.

"Сега за световното първенство трябва да работят тройно повече, че очакванията към тях са още по-големи и че нито едно състезание не се повтаря с друго. Много ще е трудно във Франция.Битката ще е жестока. Тук се допускаха грешки, само България игра без грешки, но там е ново състезание. Всички имат много големи претенции, но ние не се подвеждаме от това. Силите са много изравнени," заяви развълнуваната треньорка Илиана Раева.

Президентката на българската федерация и една от най-големите звезди в този спорт Мария Гигова също бе много доволна от организацията, състезанието и представянето на българките:

"Много отдавна в България не е имало такъв спектакъл на световната гимнастика от световен мащаб. Всички са много доволни, всички са впечатлени от залата, условията. Показахме им с какви възможности разполагаме. Най-вече съм щастлива, че излизаме от тежка борба от всекидневни задачи около организацията, но успяхме във всичко. Смятам, че ще имаме възможност да кандидатстваме за по-голямо състезание. Ние със сигурност през следващата година ще бъдем домакини на Световна купа, категория А. Това е прието и вече е факт. За по-голямо състезание в годината на олимпиадата не можем да мислим, но по-нататък - разбира се," заяви Гигова.

"Българският отбор не можеше да се представи по-добре, като се има предвид, че ансамбълът спечели три медала, а Силвия Митева взе медали абсолютно безапелационно във всички уреди и в многобоя. Българките се представиха успешно, показахме една възходяща художествена гимнастика в един много добър вид, който позволява да бъдем конкурентно способни на най-силните", добави още Гигова.

Водещи

Най-четени