България спечели сребърен медал от световното по борба 17.09 | 20:44

Владимир Дубов се окичи със среброто в категория до 60 килограма

От Краси Киров

Владимир Дубов спечели сребърен медал за България на световното първенство по борба в унгарската столица Будапеща, след като отстъпи с 2:10 срещу руснака Бекхан Гойгереев във финалната схватка на категория до 60 килограма в свободния стил.

Владимир Дубов започна по прекрасен начин схватката и напредна с 2:0 в точките още в самото начало, когато отби атака на руснака и успя да контрира, събаряйки го на тепиха.

Последва преминаване в защита за българския национал, което доведе до предупреждение за пасивност и в последствие наказателна точка.

Гойгереев, дебютант на световни финали се амбицира и изравни след 2:57 секунди на тепиха, а след прекъсването за почивка събори силово на четири пъти пъти Дубов, за да завърши със златен медал при категоричните 2:10 точки.

По пътя си към финала българският национал отстрани с технически туш Бажранг Лал Тахар, който замества голямата звезда на индийската борба Сушил Кумар, който лекува контузия.

В последствие Дубов се справи с японеца Шого Маеда (9:5), румънеца Иван Гуидя (8:1) и монголеца Ниам-Очир Енхсаихани (5:0).

Водещи