България стана трета сила в Европа по таекуон-до ITF 21.05 | 12:25

На първенството на Стария континент в София, родните национали спечелиха рекордните 75 медала, 20 от които златни

От Мариян Найденов

Европейската федерация по таекуон-до ITF обяви финалното комплексно класиране от европейския шампионат, на който страната ни бе домакин през изминалата седмица. На престижното първенство родните национали спечелиха рекордните 75 медала, 20 от които златни.

След преброяване на медалите по възрасти таекуондистите ни ветерани се класираха на първо място, юношите, девойките и децата са втори, а мъжете и жените са трети в Европа с 5 златни медала. Чехите, една от водещите сили на Стария континент, останаха след България.

Мъжете ни станаха първите шампиони в новата дисциплина power team sparring в историята на европейското първенство, информира БТА. Те успяха да се наложат над руснаците, които традиционно от 2003 г. не са губили в дисциплината отборно спаринг. Интересното е, че 90% състезателите ни мъже участват за първи път на международно състезание и въпреки че са дебютанти, показаха висок дух.

Българките са европейски шампиони отборно в негласно най-престижната дисциплина на Стария континент - отборно спаринг. След като стана вицешампион по спаринг, Амалия Коева грабна златото в дисциплината силов тест. Въпреки тежката си контузия, българката смая всички с добрата си форма и двете титли.

Албена Малчева е българката с най-много златни медали - 3, в 3 различни дисциплини, за което си спечели титлата - най-техничен състезател.

Първенството се проведе от 14 до 20 май в зала "Арена Армеец". В него взеха участие 1080 състезатели от 35 страни в Европа. Общо 100 таекуондисти представиха страната ни на престижното първенство в шестте дисциплини - спаринг, форма, специална техника, силов тест, самозащита и power team sparring. Равносметката е повече от успешна - 100 състезатели със 75 медала.

Множеството таекуондисти при децата и ветераните за първи път имаха възможността да играят на международно състезание, защото не могат да си позволят разходите за участие извън България. Всички състезатели с изключение на мъжете и жените сами поемат транспортните разходи, нощувките и храната по време на международни състезания в чужбина.

Оптимистичният момент от това европейско първенство е силното представяне на децата, юношите и девойките, които са подрастващата смяна. Въпреки лекото отстъпление при мъжете и жените, все пак успяхме да влезем в тройката на Европа, каквато беше и целта на българите.

Българската федерация по таекуон-до се представи като безупречен организатор и заслужено спечели суперлативите на всички отбори.

"Европейската и международната федерации, както и всички участници, са доволни от цялостната визия на състезанието, от залата, организацията и настаняването до най-малките детайли. Успяхме да повишим нивото на първенството и популярността на таекуон-до ITF в България и в Европа", заяви Красимир Гергинов, заместник-председател на българската федерация по таекуон-до ITF.

През 2013 г. България ще бъде домакин на Световното първенство по таекуондо ITF.

Водещи

Най-четени