България тръгна с победа в Световната лига 07.06 | 00:16

Възпитаниците на Камило Плачи се наложиха с 3:2 като гости на Франция

От Мариян Найденов

Националният отбор на България започна с трудна, но сладка победа участието си в тазгодишното издание на Световната лига.

Възпитаниците на Камило Плачи се наложиха с 3:2 (21:25, 25:14, 25:21, 22:25, 11:15) при гостуването си на Франция в пред около 3500 зрители в зала "Ексон" в Монтбелиар. 

Селекционерът Камило Плачи заложи на следния стартов състав: Цветан Соколов, Светослав Гоцев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Георги Братоев, Тодор Алексиев и Мартин Божилов - либеро.

Срещата започна отлично за България, като най-добре в началните минути работеше блока на "лъвовете", които дръпнаха с 3:0, а на първото прекъсване за реклами водеха с 8:7. На втората техническа пауза обаче "лъвовете" се откъснаха с цели 5 пункта - 16:11.

Стигна се до 19:14 след страхотен блок на Соколов, при което френският треньор не издържа и поиска прекъсване. "Петлите" намалиха до 21:18, при което Плачи използва правото си на пауза. След нея резултатът стана 24:20 след забивка на разпределителя Георги Братоев. Домакините спасиха първия от четирите сетбола, но не и втория и така България поведе след 25:21 в първия гейм. 

Втората част премина изцяло под диктовката на французите, които направиха няколко промени в състава си и заиграха много по-дисциплинирано, което доведе до преднина от 3 точки за първото технически прекъсване, и до цели 9 на второто - 16:9, за да се стигне до тежко поражение с 25:14 във втория гейм, с което срещата започна отначало. 

Тратата част започна равностойно, а двата отбора се преследваха в точките до 8:7 за България на първата техническа пауза и 16:15 за Франция на втората. След това "петлите" поведоха с 19:16, при което Плачи взе таймаут. Това не се отрази на възпитаниците му, защото се стигна до 21:17 за домакините, при което Плачи потърси промяна с влизането на дебютанта Стоян Самунев на мястото на Виктор Йосифов. Нищо обаче не може да спре устрема на "петлите" и те поведоха с 2:1 в геймовете след като взеха третия с 25:21.

Притиснати до стената, "лъвовете" започнаха много агресивно четвъртата част и след втората техническа пауза водеха с 5 точки разлика - 16:11. Българските волейболисти продължиха да играят много уверено и доведоха нещата до 24:21 след атака на Тодор Алексиев, като същият се възползва още от първия сетбол и така трикольорите вкараха мача в тайбрек.

Последният пети гейм започна по възможно най-добрия начин за възпитаниците на Камило Плачи, които след няколко добри атаки и няколко грешки на противника се откъснаха с 6:1 преди французите да спрат серията им с 3 поредни точки за 6:3. ЗА да направят драмата обаче пълна точно в този момент родните волейболисти започнаха на свой ред да грешат и така се стигна до 7:7, а двата отбора смениха полетата си 8:7 в полза на "петлите". 

Три поредни точки на вездесъщия в този мач Тошко Алексиев доведоха нещата до 11:8, после резултатът стана 13:9 след страхотен сервис на Братоев, а при 19:9 нашите имаха на разположение цели 5 мачбола. Те се възползваха от третия от тях за 15:11 и така спечелиха първия мач от визитата си на Франция.

Втората среща е в неделя (9 юни) от 18:00 часа българско време.

Водещи

Най-четени