България тушира Аржентина в завързан сблъсък от Световната лига 22.06 | 18:56

"Лъвовете" спечелиха след тайбрек, като можеха да бъдат и още по-убедителни

От Даниел Любомиров

България спечели бляскава победа с 3:2 над Аржентина във вълнуващ сблъсък от Световната лига, игран в Гимараеш. Така за първи път в турнира "лъвовете" зарадваха многобройните си привърженици с успех над коравия отбор на "гаучосите" и всъщност бе първа под ръководството на Найден Найденов като постоянен селекционер.

Трикольорите и аржентинците не играха с оптималните си състави, но българите впечатлиха с изиграването на срещата, като можеха да спечелят по-убедително и без тайбрек. Все пак, в най-решителните моменти всички компоненти от арсенала на "лъвовете" бяха вкарани в употреба, за да постигнем трети пореден успех в Световната лига и втори пореден след тайбрек.

Без съмнение най-полезни за победата на България бяха Цветан Соколов и Тодор Скримов, за когото това бе най-силния мач с националната фланелка. Капитанът на "лъвовете" завърши като топреализатор с впечатляващите 29 точки (23 атаки, 4 блокади и 2 аса), докато посрещачът даде сериозна заявка за заместник на звездата Матей Казийски – Скримов наниза 18 точки (15 атаки, 1 блок и 2 аса).

Георги Братоев се представи на ниво, въпреки някои неточности при комбинациите във втората половина на двубоя – той записа 5 пункта, колкото и Светослав Гоцев, играл до третия гейм. Костадин Гаджанов го замени в следващите два, но не се представи на особено високо ниво с 3 точки.

Теодор Тодоров записа 7 точки след 6 атаки и 1 блок, а Валентин Братоев през по-голямата част от мача бе на високо ниво и завърши с 16 точки.

За Аржентина най-резултатен бе Иван Кастеяни с 21 пункта, а Кристиан Поглахен се развихри в 4-ия и 5-ия гейм, за да запише 17.

Така в класирането към момента и трите водещи отбора в Група D имат по 13 точки – Германия обаче тепърва ще играе своя мач номер 7 срещу домакините Португалия. "Лъвовете" обаче имат вече 5 победи, докато "гаучосите" записаха трето поражение, което застрашава участието им във Финалната шестица в София.

Новият национален селекционер Найден Найденов отново бе заложил на експериментален състав – Владислав Иванов (либеро), Георги Братоев, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Валентин Братоев, Тодор Скримов и Цветан Соколов (капитан).

Първият гейм се разви в полза на Аржентина, макар преднината на "гаучосите" през цялото време да не бе особено сериозна и да не надхвърляше 3 точки. Все пак, южноамериканците успяха да се възползват от слабата координация в блокадата ни – иметто този компонент в играта на "лъвовете" не вървеше и трикольорите рядко успяваха да насочат топката в полето от блок.

Иначе по отношение на атаката Георги Братоев демонстрира въображение и използваше моменти да играе и пайп с комбинации с Теодор Скримов. Цветан Соколов също се изявяваше на висота и записа 5 точки през първия гейм, а Светослав Гоцев се понрави с няколко добри включвания в центъра.

Иван Кастеяни и Мариано Джустиниано бяха лидери в състава на аржентинците в първия гейм и те създаваха най-много проблеми на нашето посрещане. Повечето наши грешки (10 срещу 6) също наклониха везните в полза на "гаучосите" и това им позволи да поведат с 1:0 след 25:22.

По съвсем различен начин обаче бяха разпределени силите във втория гейм, като "лъвовете" доминираха от самото начало и след като поведоха с 4:1, не допуснаха изненади и спокойно нижеха точка след точка.

Скримов се разигра и освен чистите атаки, които правеше, започна да тормози аржентинците и от сервис. Соколов също демонстрира очакваното постоянство в нападение, а дори и записа 2 точки от блокада. Така на втория интервал интрига почти нямаше и нашите водеха с 16:5.

Настроението в нашите редици също се завърна и те без проблеми завършваха атаки с повече креативност и все по-често залагаха на нестандартни разигравания. Соколов направи впечатляваща серия от начален удар и записа първия ас в мача изобщо, за да увеличи аванса ни до 20:7.

В крайна сметка геймът завърши при смазващо предимство на националите ни в резултата, присъщо по-скоро за двубой между женски отбори – 25:11.

Третият сет започна с предимство на "гаучосите", които отново хитруваха и без сила в забивките си пращаха топката покрай нашия блок и умело го използваха, за да трупат точки. Кастеяни и Кристиан Поглахен лазеха по нервите на "лъвовете" с отиграванията си, които бяха подчинени единствено на техниката, но носеха нужните позитиви за Аржентина.

При 11:16 в полза на "гаучосите" обаче настъпи обрат в поведението на българите и Соколов започна да увеличава личния си актив, а Скримов се включи много умело в средата на гейма, след като бе заменен от Николай Пенчев, който не впечатли.

Скримов обаче направи впечатляваща серия от начален удар, с който помогна на "лъвовете" да изравнят резултата до 16:16, а друга поредица от мощни сервиси на Соколов дори ни измъкна минимален аванс при 20:19.

Валентин Братоев пък бе третият наш играч с ключови изяви от начален удар, които ни позволиха да поведем с 22:19.
Грешки от атака на Скримов и Соколов обаче върнаха аржентинците в мача и изравниха резултата на 23:23, но все пак ние играхме първи за спечелване на гейма.

Все пак, от втория път "лъвовете" показаха характер и постигнаха заслужено успех, за да осъществят обрат в резултата – 2:1 след 26:24, като Цецо Соколов вече бе изявен топреализатор с 18 точки.

Тежките сервиси на Соколов обаче не ни помогнаха да спечелим предимство в началото на 4-ия сет, в който отново наши грешки позволиха на Аржентина да натрупа аванс. Промяната в центъра с включването на Костадин Гаджанов вместо Светослав Гоцев не бе особено успешна, защото той често закъснаяваше с блокадата си, а и от начален удар не затрудняваше противника.

Отново малко преди втория интервал "гаучосите" имаха комфортна преднина от 4 точки (10:14), което наложи смяна на Вальо Братоев с Мартин Божилов.

Няколко неточности в играта на Гаджанов и Вальо Братоев пък дадоха шанс на аржентинците да поддържат и дори да се откъснат още повече в резултата – 15:20. Последните отигравания в българското поле пък индикираха единствено, че възпитаниците на Найден Найденов мислеха само за предстоящия тайбрек. В крайна сметка не спечелихме повече от 17 точки и резултатът бе равен – 2:2 и мачът трябваше да се реши в пети сет.

Тайбрекът не започна оптимистично за българите – 1:3 след грешки в посрещането ни, но бързо изравнихме с мощна атака на Цецо Соколов. Резултатът се движеше наравно до 6:6, когато най-накрая успяхме да спечелим едно от дългите разигравания в мача. При размяната на полетата обаче предимството бе в полза на Аржентина – 7:8.

Първата ни блокада в тайбрека дойде едва при 9:10, но се оказа решаваща, за да дойде инициативата в наша полза. За съжаление при 11:10 можехме да направим ключова контраатака и да спечелим сериозен аванс, но Георги Братоев направи грешка в разпределянето на топката. Втори успешен блок на Теодор Тодоров обаче наклони везните в наша полза – 13:11. Страхотни сервиси на Тодор Скримов и безпощадни забивки на Цецо Соколов приключиха мача в наша полза - 15:11 и 3:2!

Водещи

Най-четени