България ще използва германския опит във футбола 04.10 | 13:00

БФС подписа договор за сътрудничество с Германския футболен съюз

От Мариян Найденов

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подписа договор за сътрудничество в Германския футболен съюз (ГФС).

На събитието, което се състоя в столичния "Грандхотел София”, от българска страна присъстваха Михайлов и неговият заместник Михаил Касабов, а ГФС бе представен от финансовият си директор Хорст Шмид и почетния вицепрезидент Франц Бекенбауер.

Преди това германските гости се срещнаха с министър-председателя на Република България Пламен Орешарски.

Михайлов обясни и какви са точките, които са засегнати в договора - обмен на треньорски кадри, провеждане на семинари, приятелски срещи между националните отбори, както и помощ при организацията на контроли и на клубни състави при свободни дати. Добавено е и изпращане на инструктори за развитието на футболното съдийство.

"За нас, огромната цел като виждаме резултатите на националните и клубните отбори на Германия в последно време, е да използваме техния опит. Също така искаме да направим и крачка напред в развитието на юношите и талантите. Ще разчитаме на помощ от треньорски кадри от Германия", обясни още президентът на БФС.

От името на ГФС Хорст Шмид заяви: "Идеята е да си помагаме взаимно и за да бъде официализирано всичко това, е добре да има подписан документ. И този документ изразява нещо, което ние от дълго време правим.

Освен обмяна на треньорски кадри, има много други неща, в които ние си помагаме добре. Всички знаем какво е маркетинг - ние се стремим да следим всички процеси във футбола в света. И в момента, когато решим, че можем да имаме полза, ще се обадим - бъдете сигурни в това".

На въпрос дали е възможно националните отбори на двете страни да се срещнат в приятелски мач в обозримо бъдеще, Шмид отвърна:

"Ние искаме да продължим тази традиция с приятелските мачове, но виждате, че свободните дати стават все по-малко. Но отношенията ни винаги са били много добри в годините. Най-нормалното нещо е да подпишем документ за продължаването на тази добра традиция.

Ние имаме договори и с други футболни федерации, не само с БФС. Имаме достатъчно области, в които можем да си бъдем полезни".

Водещи

Най-четени