България ще покаже дали са опитомени "черните котки" Германия 21.09 | 09:50

"Лъвовете" излизат за втора победа на Европейското

От Даниел Любомиров

Българският национален отбор по волейбол излиза срещу един от неудобните си съперници Германия във втория мач от Група D на Европейското първенство в Полша и Дания. Двубоят започва от 16:00 часа българско време и ще бъде излъчен пряко по ТВ7.

"Лъвовете" спазиха традицията да се представят успешно срещу Чехия и в същото време да губят по един гейм срещу не толкова реномираните си съперници. При 2:0 в наша полза в играта на българите настъпи мини срив, който се отрази негативно на резултата, но в крайна сметка до изненади не се стигна.

Не такова беше положението в мача на Германия от групата - Бундестима порази с 3:0 олимпийския шампион и първенеца от Световна лига 2013 Русия. Този успех е втори за немците над "сборная", след като и в Световната лига те хвърлиха бомбата и дори застрашиха класирането на руснаците във Финалната шестица.

Българският волейболен фен познава много добре националния отбор на Германия, срещу който имахме повече от достатъчно тежки и щастливи моменти през последните 2-3 години. Гьорг Гроцер, който пропусна Световната лига, вчера беше неудържим и наниза цели 21 точки срещу мощната руска блокада и защита, с което индикира, че отново ще бъде най-опасното оръжие на германците.

Капитанът на немците Йохен Шьопс беше избран за най-добър играч на мача с Русия и със сигурност ще бъде амбициран да се представи на високо ниво и срещу България. С игрите си през последните месеци обаче "лъвовете" си заслужиха статута на фаворит срещу повечето съперници във волейбола и такъв е случаят срещу Германия, въпреки че Бундестима впечатли срещу Русия.

Позитивният фактор от победата над Чехия не са 3-те точки, а отличната игра в защита и великолепната блокада на "лъвовете", които бяха демонстрирани в първия мач. Цветан Соколов пък отново беше най-резултатен, а центровете ни Николай Николов и Виктор Йосифов нанизаха общо 26 точки, така че козовете на България изглеждат повече от тези на германците.

Залогът и за двете страни е доста голям, защото победа може да ги прати в следващата фаза на турнира. Сигурно е, че този път България няма да подцени ситуацията, ако поведе с 2:0, както беше вчера, защото много пъти в миналото е оставала разочарована след двубои с Германия.

Очаква се разпределител отново да бъде Георги Братоев, а посрещачи - капитанът Тодор Алексиев и Тодор Скримов. Диагонал, естествено, ще бъде Цветан Соколов, а отлично представилите се центрове Ники Николов и Виктор Йосифов отново ще получат шанс за изява, както и либерото Теодор Салпаров.

Водещи

Най-четени