Българската федерация по мотоциклетизъм може да остане без лиценз 23.08 | 18:22

Причината за това са неплатени сметки за домакинство на състезания

От Даниел Любомиров

Българската федерация по мотоциклетизъм може да остане без лиценз, тъй като има неплатени сметки за домакинство на състезания от календара на Световната и Европейската купа.

Новината за опасността бе потвърдена от депутата Румен Петков, който е председател на организационния комитет на федерацията, предаде Агенция Фокус.

Самият шеф на комисията към ФИМ - Международната федерация по мотоциклетизъм, д-р Волфганг Сръб, е обявил, че България ще бъде извадена от календара на Световната и Европейската купа следващата година, както и от Купата на нациите.

Също така не само лицензът на родната федерация може да бъде отнет, но и могат да бъдат спрени правата на нашите състезатели, които за последните 2-3 години са носители на няколко десетки златни, сребърни и бронзови медали от Европейския шампионат, поясни Петков.

"Годишно имаме средно 10 златни медала от Европейския шампионат и в този период отборът е вицесветовен шампион”, каза още Петков.

Според д-р Сръб министърът на финансите Симеон Дянков го е подвел, че няма проблем с плащането на таксите, като правителството е платило една част от сумата за домакинство. Но оттам нататък няма никакво движение и преводи на пари към ФИМ.

"Ние бяхме сигнализирали още май, че оттогава, заедно с Богдан Николов използвахме целия си авторитет, за да не допуснем спирането на състезателните права на нашите пилоти, отнемането на лиценза на Федерацията, и лишаването от домакинство, но очевидно прекалено дълго проточилите се лъжи и неадекватното поведение на министъра на финансите, водят ръководителя на Световния мотоциклетен спорт до това решение”, обясни Петков, цитиран от Фокус.

"Недопустимо е да бъде убит мотоциклетизмът в България и да бъде съсипано бъдещето на две поколение мотоциклетни състезатели", възмути се още той и посочи, че страната ни е спечелила много престиж като отговорен и класен домакин на елитни състезания, които са се излъчвали по Евроспорт, заедно с безплатни реклами на България по същата телевизия.

Водещи

Най-четени