Български гросмайстор получи международно признание 27.12 | 09:51

Петко Петков оглави класацията на Международната федерация по шахматна композиция

От Константин Симидчийски

Международната федерация по шахматна композиция (WFCC) към Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) публикува актуалната класация на състезателите - композитори за всички времена.

В градацията, която се води от 1914 година до наши дни, на базата на публикациите в т.н. Албуми на ФИДЕ на първо място е българският гросмайстор Петко Петков (София) с 369,75 точки, следван от Мишел Кайо (Франция) - 244,92 точки, Ханс Рем (Германия) - 214,03 точки и др.

На 21-о място със 113.5 т. е покойният български гросмайстор Венелин Алайков.

Петко Петков е неизменен водач в ранглистата и най-добър състезател в света в областта на шахматната композиция през последните три десетилетия. Гросмайстор Петков е трикратен световен и олимпийски шампион с над 1200 отличия в международни състезания и публикации - книги и статии, в над 40 страни.

Петко Петков е 68-годишен, с 50-годишна практика в този спорт. Дългогодишен спортен журналист, Петков е работил във вестник "Народен спорт", бил е главен редактор на списание "Шахматна мисъл" и има безброй публикации не само на шахматна тема в много български вестници.

Най-четени