Българските екипажи се движат на 59-о и 60-о място в рали "Дакар" 11.01 | 12:25

Испанецът Карлос Сайнс се оттегли за втори път от рали Дакар след титлата си през 2010 година

От Краси Киров

Българските екипажи на Орлин Алексиев и Петър Ценков се движат на 59-о и 60-о място в тазгодишното издание на рали Дакар.

След края на шестия етап, те са с изоставане от почти три часа срещу лидерите при автомобилите, докато Тодор Христов отпадна в клас АТВ.

Орлин Алексиев и неговият навигатор Александър Стоянов завършиха първия и последен изцяло чилийски етап от Арика до Калама с време 7:39.44 часа, което покрива 454-километрова специална отсечка и 313-километров свързващ участък.

Тяхното изоставане от катареца Насер Ал-Атия беше оформено на 2:47.36 часа, а това на Петър Ценков и Иван Маринов е с близо две минути по-голямо.

Ал-Атия срещна проблеми, но успя да достигне миналогодишния шампион Стефан Петерханзел в класирането. Той се възползва от грешка на французина и от 10-минутна пауза за излизане от пясъка на третия Жиниел де Вийерс, за да съкрати разликата до върха на незначителните 1:18 минути.

"Доволен съм от всичко, което се случи днес. Опитвам се да се движа близо до Петер, защото утрешния (б.а.- днешния) етап може да не се развие в наша полза. Така ще загубим само няколко минутки, ако не спечелим следващото състезание", каза Ал-Атия.

Испанецът Карлос Сайнс, който спечели първия етап в събота, се оттегли за втори път от рали Дакар след титлата си през 2010 година. Той стана жертва на електрически проблеми, които в крайна сметка увредиха двигателя.

Чилиецът Франсиско Лопес продължи своята доминация при мотоциклетите, възползвайки се от технически проблеми в машината на Пауло Гонсалвеш. Последният водеше в 3/4 от етапа, но в крайна сметка се смъкна до 67-о място при повече от час изоставане.

Вижте най-интересните моменти от шестия етап във видеото при колегите от Sporta.bg

Водещи