Българският ММА изгря с нови звезди след RPC: RELOAD 30.09 | 14:41

Много атрактивни двубои в клетка се състояха в зала Универсиада

От Краси Киров

Състезанието по смесени бойни изкуства (ММА) RPC: Презареждане се проведе на 29-ти септември, събота, в зала Универсиада.

Макар и в работен ден, макар и че боксовия двубой на Кубрат Пулев беше същата вечер, състезанието се проведе пред пълни трибуна и столове около самата клетка.

Президентът на Real Pain Challenge, г-н Христо Христов, зарадва всички посетители с неповторимата атмосфера в залата още от самото начало. Това беше първото състезание на RPC, при което двубоите се провеждаха в осмоъгълна клетка, както е стандарта в най-големите организации в световен мащаб - UFC и Strikeforce.

Освен доброто озвучаване, големите видеоекрани и светлинни ефекти, организаторите подгряваха всеки двубой с професионално направени видеовизитки за всеки играч, режисирани от Михаил Кунчев, които показаха че участниците в RPC са не само мотивирани бойци, но и личности с характер и мисия в живота.

Бойното шоу включваше 9 двубоя, всичките по правилника на смесените бойни изкуства (MMA), припомнят от ПРофайл.

Състезанието започна със среща в категория до 62 килограма между представителя на Марек-Дупница, Симеон Димитров-Лоренцо и Виктор Димитров от Десант-Варна. Още от първия двубой се даде да се разбере, че в клетката ще се качват само класни бойци, дошли да се раздадат докрай в името на победата.

Велко Гюров от столичния клуб Real Pain направи страхотен старт още от самото начало. Той контролира двубоя, като доминираше над противника си, но нанесе забранен удар с крак, който можеше да му коства дисквалификация. Даниел Стоичков от Марек-Дупница обаче взе мъжко решение да продължи срещата, която малко по-късно взе с победа с технически нокаут и направи първия двубой на вечерта, който вдигна зрителите на крака.

Третият двубой беше дългоочаквания професионален дебют на фабриката за нокаути Владислав Кънчев от Pitbulls Bokido, който трябваше да докаже постиженията си в аматьорските състезания срещу боецът от Анаконда-Сливен, Димитър Сяров.

Двубоят не продължи дълго, след като Владислав запозна Сяров с тежките си ръце. За броени секунди боецът от Сливен беше победен, а Кънчев обеща на присъстващите, че ще продължи да нокаутира своите опоненти. Това може би беше малко неуместно изказване, тъй като и без това трудно се намират опоненти за него у нас.

Веднага след тях в клетката стъпи боецът от столичния клуб Бойно самбо, Стоян Димитров. Срещу него се изправи един от най-атрактивните бойци на клуб Real Pain, Йонко Камбуров. Срещата премина много динамично, като имаше добри размени в стойка, както и демонстрация на техники на земята. Макар и Камбуров да беше няколко пъти близко до победата, възпитаникът на Румен и Росен Димитрови показа, че не е дошъл за да губи и запази самообладание в трудните моменти, което му донесе и победата с технически нокаут малко по-късно, като това беше втората среща на вечерта с невероятен обрат, който отново изправи публиката на крака.

Първият чужденец, който стъпи в клетката тази вечер, беше румънския ММА боец Ion Pascu. "Бомбардировача" дойде напълно подготвен и зареден с нужната сила, хъс и умения, за да си тръгне победител. Неговият противник и любимец на публиката, Александър Георгиев, също беше дошъл за категорична победа. Още в началото на срещата зрителите видяха, че в клетката един срещу друг са поставени двама изключително подготвени гладиатори. След бързи размени в стойка, събаряния и обръщания, двубоят не забави темпото си до края на третия рунд. Съдийското решение отиде в полза на румънеца с 3:0 гласа, въпреки мъжката игра на Георгиев, който се би и с отворена аркада.

Янко Борисов от Бойно самбо излезе за да запише втора победа за своя клуб в RPC: Презареждане, но Тодор Желязков от клуб Real Pain не позволи това да се случи. Тодор, за когото това беше първият професионален ММА двубой, е син колан по бразилско жиу-житцу, но започна двубоя си с атрактивна игра в стойка, като след това се пренесе на земята, където боецът от Бойно самбо беше победен с удушаване.

Николай Добруджански от Десант-Варна направи мечтаното за всеки състезател оттегляне от активния спорт, като победи с добра техника и силен граунд-енд-паунд гръцкия ММА боец и черен колан по бразилско жиу-житцу, Димитриос Тситос. Гръкът показа добра техника и издръжливост, но опита на Добруджански в ММА си каза думата. Варненецът благодари на публиката за прекрасните мигове и подкрепа и обяви, че се отдава на треньорска дейност в своя клуб.

След тях за кратко в клеткатa излязоха Йосиф Петров и четирикратния световен шампион по бразилско жиу-житцу Bruno Bastos, който е и треньор на българския боец в UFC, Станислав Недков. Срещата беше кратка и с очакван край - черния колан Bastos заключи и удуши българския боец още в първия рунд.

Веднага след тяхната среща водещия на галата съобщи за победата на Кубрат Пулев над Александър Устинов, което подгря атмосферата за кулминацията на вечерта.

В главната среща на RPC: Презареждане бойците в тежката категория Борис Иглев и Емил Захариев имаха нелеката задача да приключат състезанието по запомнящ се начин. Точно така и стана. След кратки размени и проучване на стила на опонента, двамата влязоха във втория рунд, решени да приключат срещата максимално бързо. След няколко добри атаки на Борис Иглев, Емил Захариев показа защо е един от топ бойците на България. Русенецът засрещна Иглев с точен удар, който повали боецът на земята в тежък нокаут. Следващия двубой на Захариев е в словенската организация WFC за шампионска титла, където вече друг българин, Светослав Савов, има шампионски пояс.

За да наблюдават от първия ред зрелищните битки във вип ложите бяха забелязани световната шампионка по лека атлетика Мерелина Арнаудова, евродепутата Слави Бинев, Орлин Попов - собственикът на ресторанти Хепи, томоделът Виктория Джумпарова, светския експерт Наско Лазаров и Антон Стефанов,главен редкатор на Love style.

Събитието се проведе с подкрепата на Ceres, Fenix, Night Flight и Агенция за публични комуникации ПРофайл,както и с медийното партньорство радио Energy и телевизия City,Слава, 19 минути.

Водещи

Най-четени