Българският антидопингов център ще започне работа през есента 21.06 | 12:50

Центърът ще е национален орган за допингов контрол и второстепенен разпоредител с бюджетни кредити

От Краси Киров

Българският антидопингов център ще започне работа през октомври или ноември месец, каза депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов по време на дискусията по промените в Закона за физическото възпитание и спорта.

Парламентът прие на първо четене промени в закона, внесени от Министерския съвет. За проекта гласуваха 84, против бяха 14 народни представители, а 20 се въздържаха.

Стоилов уточни, че до момента за изграждането на центъра са ползвани около 8 млн. лева, като най-скъпа е била апаратурата, информира БТА.

Центърът ще е национален орган за допингов контрол и второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Променят се административно-наказателните разпоредби, регламентиращи нарушенията на антидопинговите правила и съответните им наказания.

Регламентират се облекчени условия и ред за спортните организации при предоставянето им за ползване на спортните обекти и съоръжения и обекти за социален туризъм - държавна и общинска собственост. Те ще могат да ползват обектите както чрез отдаването им под наем (пряко или чрез конкурс), така и чрез учредяване право на ползване върху тях.

Предоставя се възможност по същите условия и ред право на ползване да може да се учредява и в полза на туристически дружества върху обекти за социален туризъм. МФВС ще отделя средства за застраховане на спортистите при травми или смърт по време на спортната им подготовката и участие в олимпийски игри, световни и европейски първенства.

Водещи

Най-четени