Българският спорт бе унищожен, смята Нешка Робева 13.08 | 17:20

Атлетите ни направиха подвиг в Лондон, заяви тя

От Константин Симидчийски

Само човек, който вярва на много приказки, само той може да очаква нещо по-различно. От това състояние, в което се намира държавата, не можем да искаме повече от нашите спортисти. Много отдавна българският спорт се движи по инерция. Това, което показаха нашите спортисти, наистина беше подвиг. Това коментира в предаването "12+3" Нешка Робева.

През всичките тези 22 години беше направено и невъзможното, за да бъде унищожен българският спорт. Разбиването на българския спорт беше започнато от Цеко Барчовски. Аз не знам дали това е било държавна политика - не вярвам. По-скоро го отдавам на неговото лично неудовлетворение от собствената му кариера. Това беше система, която е резултатна и която в много други държави усвоиха, която даваше на българите едно изключително самочувствие, че щом като можем в спорта, можем навсякъде.

Според нея към днешна дата не всичко е въпрос на пари. Пари за националните отбори винаги ще се намерят. Тук става въпрос за унищожаването на клубовете, на дружествата, подчерта Робева и добави:

Ние унищожихме масовия спорт, унищожихме спорта в училищата, ние нямаме държавна политика за това какво е спортът. Докато спортът не стане една осъзната необходимост за цялата нация, особено във времена, когато децата ни растат пред компютрите и когато се отнемат детските площадки, за да се направят молове или паркинги, докато държавата не разбере, че олимпийските шампиони се превръщат в идоли за нашите деца, те ще извлекат нагоре масовия спорт, а от друга страна, масовият спорт е основа за изграждане на шампиони. /.../ За какво да говорим, когато през всичките тези години единственият сигурен източник за финансиране на спорта е Спортният тотализатор, който се източва. Няма партия на власт, която да не точи парите на Българския спортен тотализатор.

Освен това, Нешка Робева подчерта, че българските треньори са ниско и несигурно заплатени. Според нея футболните отбори са най-голямото зло за българския спорт. По думите й, те са лошият пример за българските спортисти.

Робева разкритикува и Весела Лечева за промените в Закона за спорта, които задължават спортните клубове да плащат наеми за базата.

В отговор Лечева подчерта: Няма безплатни билети от някъде за някъде само защото някой си мисли, че ползва безплатно, тъй като вече някой някъде го е платил това нещо. Като правна форма трябва да съществуват договорите за наем, но оттам нататък кой поема издръжката - държава или община, трябва да е ясно, и то ще бъде във формата на субсидия, а не че клубът ползва безплатно ток, вода и т.н. Друг е въпросът, че няма програма, която да субсидира разходите на клубовете.

Не е толкова важен броят медали на Олимпиадата. Важна е 4-годишната политика, която е водена от сегашното правителство. Това, което най-много бие на очи, е безотговорното пилеене на пари, коментира Лечева и добави, че ако нямаме училищен спорт и силни клубни и държавни първенства, ако нямаме вътрешната конкуренция за държавните първенства, няма начин да отглеждаме няколко олимпийци, няколко национални отбора като в инкубатори и да очакваме от тях някакви големи резултати.

Водещи

Най-четени