Българското участие в рали Дакар приключи 10.01 | 10:50

Петър Ценков не успя да завърши осмия етап на ралито заради технически неизправности и отпадна от надпреварата

От Мариян Найденов

Българският пилот Петър Ценков не съумя да се пребори с техническа неизправност в своята машина Can-Am Renegade 800 и не успя да завърши осмия етап на рали Дакар. Той стигна до средата на отсечката между Копиапо и Антофагаста, когато падна акумулаторът на неговото АТВ.

До края на 477-километровия специален етап, който е най-дългият с времеизмерване в тазгодишното издание на надпреварата, няма сведения за завършване на състезанието от страна на Ценков, което означава, че той най-вероятно ще отпадне от надпреварата.

Така за съжаление българското участие в най-престижното офроуд състезание в света приключи, след като в предишния седми етап отпадна и сънародникът на Ценков - Младен Вачков, също заради повреда.

Иначе при четириколките Алехандро Патронели (Yamaha) се поздрави с втора етапна победа и вече е на 1:06 часа зад Томас Мафей (Yamaha) и на 1:18 часа зад своя брат Маркос Патронели (Yamaha) в класирането.

При автомобилистите Нани Рома (MINI) спечели втора етапна победа, но съотборникът му Стефан Петерхансел остава начело в генералното класиране. Легендарният французин завърши на четвърто място с 5:38 минути зад Рома. Роби Гордън пък финишира само на пет секунди зад Рома и по този начин излезе на втора позиция във временното класиране с пасив от 7:36 минути спрямо лидера Стефан Петерхансел. Трети в етапа завърши Кшищоф Холовчиц, като той е трети и в класирането - само на 12 секунди зад Гордън.

Миналогодишният шампион Марк Кома (KTM) от Испания пък направи пълен обрат при мотоциклетистите, след като спечели осмия етап и измести големия си съперник Сирил Депре (KTM) от върха в генералното класиране. Заседнал в калта между Копиапо и Антофагаста, Депре загуби много време и завърши на 14-то място, което му коства повече от 17 минути изоставане от Кома.

Така испанецът излезе убедително начело във временното класиране, но радостта му не трая дълго. Калното препятствие, в което затъна Депре, не бе отбелязано в пътната книга, в резултат на което организаторите промениха маршрута след седмия състезател и компенсираха времената на пострадалите. Така разликата между Кома и французина бе намалена от девет на 1:26 минути.

При камионите най-бърз в етапа бе Алес Лопрайс (Tatra) и по този начин се доближи на 15:39 минути до лидера във временното класиране Джерард де Рой (IVECO).

Водещи

Най-четени