В Индия ще има протести по време на състезанието от Формула 1 05.10 | 19:45

Ощетени фермери ще протестират, защото искат компенсации за изкупуването на земите им

От Краси Киров

Индийски фермери, обитаващи района около строежа на новата писта за Формула 1 в страната, готвят масивни протести заради начина, по който правителството отне земите им в желанието си да построи мащабното съоръжение.

В края на месеца керванът на Формула 1 ще спре за първи път на индийска почва, като състезателният уикенд в милиардната страна е насрочен за периода между 28 и 30 октомври.

По съоръжението все още се осъществяват довършителни дейности, но организатори и местна власт ще трябва да се сблъскат с гнева на ощетените фермери.

Сериозен брой хора бяха принудени да продадат земите си на правителството, което пък от своя страна в последствие ги препродаде петкратно по-скъпо на промоутърите от Jaypee Sports. Общата стойност на пистата пък достига 340 милиона долара.

"Ние не сме настроени против провеждането на състезанието, но чувстваме, че бяхме ощетени в цялата сделка", коментира лидерът на готвения фермерски бунт Вирендер Дада.

"Ще насрочим протести и протестни маршове в района около пистата, като начало на това ще бъде дадено на 23 октомври. Искаме да бъдем сигурни, че ще бъдем чути", добави той.

Дада настоя, че фермерите трябва да получат по-голяма компенсация за загубените си земи.

"Ние настояваме единствено за това, което е правилно. Властите се правят, че не ни чуват. Ако се съгласят да говорят с нас обаче, тогава и ние сме готови да отложим планираните протести".

Един от организаторите на Гран при на Индия, предпочел да остане анонимен, също взе отношение по казуса.

"Това е един голям абсурд. Не бива да приемаме тези заплахи насериозно. Смятате ли, че ще позволим на шепа фермери да развалят събитието? Инвестирали сме около 400 милиона долара в това състезание, а ако е нужно, ще отделим и още няколко милиона за допълнителна охрана. Ще направим каквото е нужно, за да осигурим провеждането на едно чудесно мероприятие".

Водещи

Най-четени