В Пловдив започва Световното първенство по гребане 14.08 | 13:26

В състезанието ще участват гребци от 57 държави, като България ще бъде представена от 34 спортисти

От Мариян Найденов

Днес в Пловдив ще бъде открито Световното първенство по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини), юноши и девойки. Шампионатът на планетата ще се проведе от 15 до 19 август на Гребния канал в града под тепетата.

На официалната пресконференция преди старта на първото голямо състезание в световен мащаб след Олимпиадата в Лондон, кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че градът ще използва Световното първенство по гребане, за да промотира пред състезателите и гостите културно-историческото наследство на Пловдив.

В тази връзка на Гребния канал ще има информационен център, който ще популяризира културните маршрути и забележителностите на града, уточни той.

По думите му те ще бъдат предлагани на състезателите и треньорите им в програмата за времето, когато нямат състезания. Първи за туристическа обиколка на Пловдив са се записали канадците.

Иван Тотев добави, че състезания от този ранг носят на града-домакин приходи между 5 и 10 милиона евро.

В състезанието ще участват гребци от 57 държави, като България ще бъде представена от 34 спортисти.

"На Световното ще участват и две български осморки, което е събитие за нас, тъй като дълги години не сме имали качествени състезатели за такова първенство", изказа задоволството си от това заместник кметът по спорта в Пловдив Георги Титюков.

Тържествената церемония по откриването на Световното първенство по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини), юноши и девойки е тази вечер от 19:00 часа на Античния театър в Стария град. Сред гостите ще бъдат Светла Оцетова - технически директор на ФИСА и Иван Попов от организационния комитет на първенството.

Състезателната част и гонките стартират утре на Гребния канал в Пловдив.

Водещи

Най-четени