Валентин Михов: Трагедията в родния футбол тепърва предстои 08.08 | 13:40

Бившият президент на БФС даде специална пресконференция по въпроса за телевизионните права на А група

От Божидар Азманов

Бившият президент на БФС и ПФЛ Валентин Михов днес даде пресконференция по въпроса за телевизионните права, които се превръщат в ябълка на раздора преди началото на родното футболно първенство.

Той сподели, че парите, които се искат за продукта "български футбол" са много, а в крайна сметка в България той е незащитим и отговори на нападките на президента на Славия Венцислав Стефанов.

"През последните години се дадоха много пари, а продуктът е незащитим на територията на България. Вторият, който се опари от това, бе моята фирма. Бях при премиера преди 20 дни. Ще има спешна промяна и нов закон за ТВ правата. Трябва да се промени, за да се защити всеки един автор, творец и така нататък.

Много бяха интерпретациите и приказките. Обяснявам си ги с горещото време, бензиновите изпарения, по-голямото тегло. Взел съм си парите?! Пожелавам на тези, които гадаят какво съм взел, да вземат същото до края на живота си. Не съм взел една стотинка и фактите говорят за това. Моята фирма не е взела стотинка от рекламни и договорени права.

Футболните клубове са взели 82 % от парите, които имат да получават. Футболният съюз и моята фирма не е взела нищо. Това, което имам като уверение от министър председателя, е, че БНТ ще си изпълни договорката.

Уверявам ви и вас, и клубовете, че те ще си вземат 97% от парите за миналата година. Ако някой се съмнява в приказките ми, нека знае, че това не са мои приказки, а на министър председателя", заяви Михов.

Той обясни, че в стратегията влиза една фирма и телевизия да вземат ТВ правата, а останалите спортни издания да плащат за всичко и по този начин да издържат носителя на ТВ права.

Освен това Михов нападна БФС, като обясни, че първият кръг през пролетта не е бил отложен заради лошото време, а защото е трябвало да се помогне на определен клуб или клубове. Той добави, че реалната сума за телевизионните права е 3-4 милиона лева.

"Нека специалистите кажат защо беше отложен първия кръг - за да минат нечии картони или да не минат. Аз не бях уведомен, а е записано в договора, че това не може да стане без изрично мое съгласие. И това нарушиха господата от БФС.

След като ме изкараха какъв крадец съм, вчера в шест и половина пристигна писмо от БФС, с което се кани мошеникът Михов за ТВ правата. Бил съм тяхната надежда. Много се смях - едната страна ме кани, а другата ме плюе. Боби Михайлов показа, че не защитава позиции и хора, които могат да направят нещо. Сега се скри зад клубовете. Той е лицемерник.

Имам предложение за работа от определени клубове и те ще спечелят, това ви го гарантирам. Максималната сума, която може да се осигури между 3,5 и 4 млн. лева. Това е, което може да се направи. Не говоря за интернет права, Купа България и "Б" група.

С парите от ТВ права ще стане същото като в Италия. Три-четири отбора ще взимат, а малките отбори ще скачат. За тях няма да има, защото ще им се предават по два мача", поясни Михов.

Той обясни и колко пари са преведени на клубовете за сезон 2011-2012.

"Банковата гаранция е за 6 млн. лева. Тя не е фалшива, а истинска. Глобите са за милион триста и кусур лева. Разликата е изплатена на футболния съюз, който ги е превел на клубовете. Ако се докаже, че глобите не са наложени правомерно, тогава клубовете ще си ги получат. Но докато аз се занимавам с това, БФС няма да вземе пари. Трагедията в родния футбол тепърва предстои, защото няма компетентни хора.

Боби Михайлов показа, уважавам спортния му път, но показа в управленческия си път, че не защитава хора, които могат да работят. Скри се зад клубовете, прояви се като лицемер. Може би са свикнали да се лъжат помежду си, уреждайки си неща зад щанда", разкри бившият президент на БФС.

Той сподели и мнението си за общия канал на А група и заяви, че повече няма да се занимава с проблема около телевизионните права, докато не получи извинение за обидите, които е получил напоследък.

"Това интересно предложение, ще бъде първото в Европа и света. Съжалявам за неизлъчването на 1-ия кръг, но така се получава. Клубовете и БФС, ако искаха да взаимодействат, можеха да ме поканят, нито веднъж обаче не бях поканен.

Баждеков, дето работехме 3 години заедно, не смее да каже, че Вальо Михов не е взел и стотинка. В близките дни няма да се занимавам с ТВ права, докато не ми се извинят тези господа за обидите по мой адрес.

Не искам да ги чувам, имам си адвокати, които не са футболни запалянковци, всеки ще си носи кръста оттук нататък. Ако ми се извинят с удоволствие мога да започна отново да работя.

Мисля, че ще съм малко на минус от правата за миналата година. Струва си обаче да се рискува с подобно нещо, защото след 2-3 години то може да започне да изплаща", завърши Валентин Михов.

Водещи

Най-четени