Валят медали за България 26.05 | 09:45

Съботният ден се оказа изключително успешен за родния спорт

От iNews

В рамките на съботния ден България записа доста големи спортни успеха.

Стиляна Николова стана Европейска шампионка по художествена гимнастика на първенството в Будапеща! 18-годишната Николова представи изключително силно всичките си четири композиции и събра 143.750 точки (35.700 на обръч, 37.200 на топка, 36.050 на бухалки, 34.800 на лента).

Никола Цолов спечели първа победа във Формула 3! Той завърши първи в спринтовото състезание за Гран при на Монако, четвърти кръг за сезона в автомобилната надпревара. Цолов потегли от полпозишън и запази първото място през цялото време до финала, като бе най-бърз в 23-те обиколки по улиците на Монте Карло с време 59:09.511 минути.

Националният ни отбор по волейбол записа хубава победа с 3:1 гейма над САЩ в Лигата на нациите! Това бе и първи успех на Джанлуиджи Бленджини като национален треньор на нашите. От трибуните бурно аплодираше Любомир Ганев, президент на федерацията.

Към тези успехи добавяме и:

Българският ансамбъл по художествена гимнастика завоюва европейска титла на първенството в Будапеща. Момичетата на Весела Димитрова и Ясена Стойнева в състав Камелия Петрова, Магдалина Миневска, София Иванова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изиграха по много добър начин композицията си с пет обръча и получиха най-високата оценка на този уред - 39,150! С ленти и топки българките отново бяха безкомпромисни и получиха оценка от 34,850.

Три медала спечелиха до момента българските атлети на Балканиадата в Измир (Турция). Първи сметката на България откри Божидар Саръбоюков в скока на дължина. Александра Начева постигна най-силния резултат в кариерата си в тройния скок за сребърен медал на Балканиадата. 22-годишната пловдивчанка, която преди шест години стана световна шампионка за девойки под 20 години с 14.18 метра, заслужи второто място в Турция. Тихомир Иванов спечели третия медал за България в Измир през днешния ден, след като извоюва бронза в скока на височина с резултат 2.15 метра.

Габриела Георгиева спечели в надпреварата на 200 метра гръб при жените от Международния турнир по плуване "Купата на кмета" - Гран при Бургас.

Радомир Стоянов спечели бронз на Европейското първенство по борба до 23 години в Баку (Азербайджан).

Националният отбор на България за жени поведе в класирането след първия ден на Световната купа по естетическа гимнастика в Будапеща.

Десислава Миланова с кобила Казента постигна трета победа в изпитанието Gold Tour на Световната купа по конен спорт-прескачане на препятствия на конна база "Фригопан" край пловдивското село Царацово.

В материала са използвани цитати от БТА.

Ангел Лазаров, Факти.бг

 

 

Водещи

Най-четени