Ваня Гешева за олимпийския триумф и живота след него 28.05 | 13:35

Олимпийската ни шампионка от Сеул'88 ни разказа за преживавянията си по пътя към успеха

От iNews.bg

Олимпийската шампионка от Сеул от Ваня Гешева е единствената българка спечелила пълен комплект медали от една Олимпиада. Състезателката по кану-каяк даде интервю пред Sporta.bg като част от инициативата на сайта "Големите шампиони на България".

Шампионката ни сподели, че преди големите си успехи винаги е сънувала как триумфира със златото. Това още повече показва големия дух на спортиста, който въпреки напрежението и емоциите успява да се концентрира.

Кариерата на Ваня Гешева е повече от блестяща и тя се оттегля от спорта точно, когато е на върха. Гешева печели първия си бронзов медал на Световно първенство още през 1977 година в двойка каяк, когато е само на 17 години. Година по-късно има сребърен медал от четворка каяк.

На олимпиадата в Москва започва да се състезава в най-трудната дисциплина - едноместен каяк и се окичва със среброто. През 1986 година постига най-големия си успех до момента като прибавя най-накрая и златен медал от Световното първенство в Монреал.

Тогава обаче отсъства нейната голяма конкурентка и легенда в спорта Биргит Фишер. Все пак всичко си идва на мястото две години по-късно, когато Ваня печели битката с германката и триумфира със злато на олимпийските игри в Сеул. Това обаче не е всичко - тя печели сребърен и бронзов медал съответно с двойка и четворка каяк, и поставя уникално постижение за България.

Вижте как са протичали подготовките преди големите състезания и какви са били очакванията, и нагласите. Вижте още какъв човек е големия спортист извън спорта - на какво се радва и по какво тъгува, както и пожеланието му към младите българи. Част от медалите на Ваня Гешева може да видите в музея на спорта на националния стадион "Васил Левски".

Вижте пълното интервю с Ваня Гешева в Sporta.bg>>>

Водещи