Ваня Стамболова на полуфинал на Световното първенство в Истанбул 09.03 | 10:30

Тя завърши на второ място в квалификационната си серия

От Мариян Найденов

Най-голямата надежда на България за медал Ваня Стамболова се класира за полуфиналите на Световното първенство по лека атлетика в зала в Истанбул (Турция). Българската завърши на второ място в първата серия.

За полуфиналите, които по програма са от 19:50 часа в неделя (10 март), се класират първите две състезателки от всяка серия, плюс шестте най-бързи време от всичките шест предварителни бягания.

Стамболова беше с най-силен резултат в своята серия, както и с трето време в световната ранглиста за сезона (51,26 сек). Водачка е американката Саня Ричардс-Рос с 50,71 сек. Възпитаничката на Георги Димитров - Корема спря хронометрите на 52.97 сек. Преди нея завърши единствено европейската шампионка в дисциплината в зала Дениса Росолова (Чехия) с време 52.95 сек.

Стамболова стартира от шести коридор и традиционно тръгна по-бавно в началото. Тя се опита да влезе първа във втората обиколка, но чехкинята не й даде мястото. Ваня и Росолова се състезаваха до последните метри, въпреки че беше ясно, че двете продължават напред.

Освен Стамболова днес участието си в Истанбул започват още Венелина Венева-Матеева в скока на височина, както и двете ни представителки в дисциплината троен скок - Андриана Бънова и Петя Дачева.

За съжаление Венева, която стартира първа от българските атлети днес, вече отпадна от надпреварата, след като направи три грешни опита още на първата височина в квалификациите.

Най-четени