Великият Йохан Кройф обяви, че спира с футбола 03.01 | 10:05

Легендарният холандец сложи край на треньорската си кариера

От Мариян Найденов

Легендарният Йохан Кройф обяви, че спира да се занимава активно с футбол. 65-годишният холандец за последен път води селекцията на Каталуния при равенството 1:1 в контролната среща с Нигерия снощи на стадион "Ел Прат" в Барселона.

След двубоя бившият футболист и наставник на Аякс и Барселона обяви, че прекратява треньорската си работа.

"Не мисля, че отново ще бъда треньор, освен ако нещо наистина странно не се случи. Винаги съм имал много неща за вършене, така че не се притеснявам, че ще ми бъде скучно", коментира Кройф, който преди време намекна, че "на 65 години е време за пенсиониране".

Холандецът води селекцията на Каталуния от 2009 година. Преди това той игра като футболист за Барселона в периода 1973-1978, след което се завърна на "Камп Ноу" като треньор от 1988 до 1996 година, изграждайки т.нар. "Дрийм тим", с който спечели първата купа на европейските шампиони (КЕШ) в клубната история, а голям принос за успехите му имаше българският феномен Христо Стоичков, който именно Кройф привлече на "Камп Ноу".

Под ръководството Барса утвърди атрактивния стил на игра с множество подавания, който в последствие беше доразвит от Пeп Гуардиола и Тито Виланова и се превърна във философия на клуба, продължавайки да носи успехи на каталунците и до ден днешен.

Като футболист Кройф има не по-малко успехи. Той не е печелил единствено световна и европейска титла, като на клубно ниво е триумфирал с КЕШ три поредни пъти с Аякс (1971, 1972 и 1973 г.), девет пъти е бил шампион на Холандия (8 с Аякс и 1 с Фейенорд), а с Барселона е печелил шампионата на Испания (1974). Световен вицешампион с Холандия от Мондиал 1974 във ФРГ.

Великият холандец също така е един от четиримата футболисти наред с Мишел Платини, Марко ван Бастен и Лионел Меси, които са печелили най-престижното индивидуално отличие в спорта - Златната топка три пъти, като единствено Меси може да подобри този рекорд и то още в понеделник (7 януари), когато ще стане ясен носителят на приза за 2012-а година.

Водещи

Най-четени