Венци Стефанов за националния стадион и черното тото 18.02 | 12:43

Президентът на Славия направи някои скандални разкрития

От Краси Киров

Новият член на Изпълкома на БФС Венци Стефанов даде днес пресконференция, на която засегна много въпроси около българския футбол.

Президентът на Славия обяви, че няма смисъл да се прави проект за нов национален стадион защото щял да струва близо 120 милиона лева. По-добре тези пари да бъдат подпомогнати базите в страната и по този начин да се създадат условия за работа на младите таланти.

Венци обяви, че в България има 3-4 отбора, които се издържат от черно тото и всички ги знаят кои са, като не поиска да ги спомене публично.

Президентът на Славия добави, че ако лицензионната комисия към БФС си върши съвестно работата тогава доста отбора от А група няма да получат лиценз.

"Българският футбол има нужда от глътка въздух. Необходима е помощ от държавата за клубовете, вместо да се строи нов Национален стадион. Министърът на спорта Мариана Георгиева каза, че трябват 120 милиона лева за нов стадион, а вместо това тези пари е по-добре да се разпределят сред областните градове, коитоще си оправят стадионите, ще построят нови игрища, на които да тренират децата."

"Ето, например Гриша Ганчев направи стадиона в Ловеч за 5-6 милиона лева. За какво ни е нов Национален стадион? Германия като играе на "Алианц Арена" в Мюнхен да не би да е по-малко престижно. А дори и стадион като "Уембли" е на загуба. Държавата ни трябва да обърне внимание на младите, защото иначе всички ще избягат на запад и ще се превърнем в държава на малцинствата", коментира Венцеслав Стефанов на пресконференция днес.

Новият стадион на Славия трябва да бъде построен за година и десет месеца, добави президентът на клуба Венцеслав Стефанов

Той разкри, че проектът е на фаза подписване на споразумение между клуба и германския инвеститор IFS, като остава да бъдат уточнени само някои дребни детайли.

"Стадионът ще бъде копие на този на германския Майнц. Ще имаме модерен стадион, без държавата да даде една стотинка и на който ще могат да играят всички отбори. Може би немската фирма, която ще строи стадиона, мисли повече за българския футбол, отколкото някои други хора", каза Венцеслав Стефанов.

"Ние в Славия за 20 години нямаме забавени заплати или неплатени данъци. Явно ние сме глупаците, че се разплащаме навреме. В същото време някои други казват, че имат 35 милиона дългове, които намалили на 20 милиона. Ако Лицензионната комисия си свърши работата, някои отбори, не само от втората седмица, но и от първата, няма да завършат сезона", коментира Стефанов.

Той предложи всеки новак в елита да дава банкови гаранции от поне 1,5 милиона лева, преди да започне сезонът.

"Нямаш ли поне 1,5 милиона, няма смисъл да започваш шампионата. Навсякъде в Европа има гаранции, а ние нали сме в Европа?", коментира Венцеслав Стефанов. Накрая, но не и на последно място Венци нападна някои отбор в А група, които според него се издържа по нечестен начин.

"Има три отбора, да не кажа и четири, които се издържат по нечестен начин. Вие, журналистите, ги знаете много добре кои са. Когато нещата са очевидни, няма нужда от доказателства", каза Венцеслав Стефанов

Той изрази съмнения заради странните резултати, които записаха в контролите някои от отборите по време на зимната подготовка.

"Шведски вратар казва как стоят нещата (вратарят на Гьотеборг след мача с Локомотив Пловдив), а тук се мълчи. Какви са тези резултати 7:0, 6:1? Не може просто да си заравяме главите в пясъка. Не може на 2 януари да станат от масата, а на 4-и вече да играят мач. Трябва да си малоумен, за да станеш от масата и да играеш мач, без никаква физическа подготовка", каза Венцеслав Стефанов.

Водещи

Най-четени