Верстапен триумфира в Италия, Хамилтън показа феноменално каране за втората позиция 18.04 | 19:00

Състезанието се превърна истински екшън-трилър, след като още в първата обиколка Хамилтън сдаде водачеството за сметка на Верстапен, тъй като британецът счупи предното си крило на един от първите завои

От iNews.bg

Макс Верстапен изкова успех във втория старт за сезон 2021 във Формула 1, завършвайки на първото място в Гран При на Емилия-Романя, Италия. Втори завърши Люис Хамилтън, а трети на подиума се нареди Ландо Норис.

Състезанието се превърна истински екшън-трилър, след като още в първата обиколка Хамилтън сдаде водачеството за сметка на Верстапен, тъй като британецът счупи предното си крило на един от първите завои, докато бе болид до болид с нидерландския си съперник. Малко по-късно пък световният шампион дори напусна пистата и с изключителна упоритост и майсторство успя да се върне на трасето, заемайки седмото място. След поредица от впечатляващи обиколки обаче той успя да навакса пасива си и стигна до втората позиция, което бе своеобразно геройство на фона на факта, че след неговия инцидент и този между Валтери Ботас и Джордж Ръсел надпреварата бе прекъсната за около 30 минути.

Още в загряващата обиколка Льоклер от Ферари се завъртя на един от завоите, но бързо се върна на пистата.

Секунди след началото на състезанието двата Редбула притиснаха Хамилтън, а в завоя Тамбурело Люис и Верстапен влязоха колело до колело, британецът се качи върху бордюра и това доведе до счупане на част от предното крило на световния шампион, който впоследствие изгуби първата си позиция за сметка на Макс. Малко по-късно последва влизане на кола за сигурност заради катастрофа с участието на Латифи, която му коства участието до края на надпреварата. Пилотът обаче не пострада.

В седмата обиколка сейфти карът напусна и битката се поднови. Хамилтън опита мигновено да си върне първото място, но нидерланският му съперник се защити. В същото време Шарл Льоклер бе на под секунда зад седемкратния световен шампион и дебнеше своя шанс за атака.

В 22-ата обиколка Себастиан Фетел бе първият, който се престраши да сложи сликове за сух асфалт. В същото време стана ясно, че получава 10-секундно наказание заради началото на състезанието, когато 5 минути преди старта гумите му не са били монтирани към шасито. Санкцията бе изтърпяна два тура по-късно чрез престой в бокса и германецът излезе на 17-то място.

6 обиколки по-късно Верстапен влезе в питлейна, където механиците го задържаха 2.2 секунди и той излезе на трета позиция. Секунди след това Карлос Сайнц от Ферари последва примери му и също смени гумите си, а същото сториха Ланс Строл и Хамилтън. Британецът обаче се забави в бокса, чакайки 4 секунди колегите си от Мерцедес, за да си свършат работата и това му коства излизането пред Макс.

В 31-ата обиколка Люис профуча встрани от пистата и се спря в чакъла, но след огромни усилия, и превключвайки на задна предавка, успя да се върне на трасето на седмо място. Успоредно с това съотборникът му Валтери Ботас и Джордж Ръсел се сблъскаха. Британецът опита изпреварване, задната му дясна гума обаче стъпи на тревата, изгуби сцепление и двамата излетяха от от пистата. Това принуди маршалите да развеят червените флагове и да преустановят временно Гран При на Емилия-Романя.

Около половин час по-късно битката бе възобновена с кола за сигурност, водейки 17-те болида. Ландо Норис показа повече хладнокръвие в тези първи секунди след рестарта и се възползва от невниманието на Льоклер, задминавайки го, с което извоюва второто място във временното класиране.

В 39-ата обиколка Хамилтън заходи от лявата част на състезателната линия на Строл и завзе шестата му позиция. 3 тура след това Люис се справи безпроблемно и с Дани Рикардо. В 49-ото завъртане британецът настигна Карлос Сайнц и пробва изпреварване, но пилотът на Ферари се справи. При повторния опит в следващата обиколка обаче опитът на Хамилтън каза тежката си дума и той излезе четвърти. В 55-ата обиколка на Риваца настоящият световен шампион подходи от дясната страна на Льоклер, отваряйки задното си крило и не остави шанс на съперника си. В 60-ата обиколка 36-годишният ветеран повтори упражнението и срещу Ландо Норис, което го изведе втори.

Водещи

Най-четени