Взривяват "Герена" 03.02 | 10:12

Най-добре живеещите в кв. "Сухата река" и "Хаджи Димитър" да не стоят по терасите,а по-далеч от прозорците

От Кремена Бедерева

Взривът на стадион "Георги Аспарухов" е заложен, сгради са опаковани, детонацията е днес от 16,30 ч, пише sporta.bg.

Вчера десетки работници попълниха с перунит повечето от 1000-те дупки по колоните на сектор "А". Операцията се ръководи от левскар - инж. Евгени Кераджийски. Общо ще бъдат заложени между 350 и 370 кг взривно вещество. Днес до обяд ще поставят последните заряди, следва проверка и знак "Готово!".

Детонацията ще върви последователно по дължината на сектора на 10 стъпки през половин секунда. Така козирката трябва да падне ветрилообразно и навътре към терена. Всичко ще продължи 5 секунди.

Очаква се огромен облак - предимно червеникав прах, така че прозорците в квартала е добре да бъдат затворени. Огромният масив на сектора няма да лети във въздуха, а ще бъде сринат.

Ще бдят над 50 души охрана - полиция и частна фирма. В 15,30 ч ще бъде отрязан достъпът до района на стадиона, така че близкият парк трябва да бъде освободен. Иначе към сектор "А" не може да се минава от два дни - всичко е опасано от двуметрова ограда.

Очаква се стълпотворение по високите етажи на околните блокове, а и по покривите. В "Сухата река" и "Хаджи Димитър" компании вече договориха дружно наблюдение на зрелището на "ракиийка и салатка". Явно ще има хиляди зрители - повече от някои "сини" мачове.

Най-добре е обаче да не се стои по терасите и - по-далеч от прозорците. Ярка гледка всъщност ще има само отвисоко. От ниско няма да се вижда особено добре - поради оградата и кордона охрана, който ще държи хората надалеч.

На стотина метра около стадиона не бива да бъдат паркирани автомобили. Движението по бул. "Владимир Вазов" ще бъде спряно за четвърт час. За толкова време се очаква разрушаването да приключи.

Водещи

Най-четени