Вижте какво казаха треньорите на Челси и Байерн след финала 20.05 | 09:44

Челси триумфира след изпълнение на дузпи

От Мариян Найденов

Мениджърът на Челси Роберто Ди Матео се превърна в най-дискутираната фигура в европейския футбол след като изведе "сините" от Лондон до триумф в Шампионската лига.

Италианският специалист от швейцарския произход пое столичния клуб в тежък момент, когато на карта бе поставен дори прогресът към четвъртфиналите в турнира след поражението с 1:3 като гост на Наполи.

Под ръководството на Ди Матео Челси не само отстрани италианците, но премина през Бенфика към полуфинал с Барселона, когато напук на прогнозите Челси също постигна краен успех и взе билет за мечтания финал в Мюнхен.

Въпреки доминацията на Байерн и гола на Томас Мюлер в 84-ата минута, "сините" отказаха да приемат загубата и с попадение на Дидие Дрогба вкараха мача в продължения. Вратарят Петър Чех за пореден път се прояви на висота в критичен момент и спаси дузпа на Ариен Робен в 95-ата минута, за да може в крайна сметка Челси да спечели след изпълнение на наказателни удари.

Независимо че Ди Матео осъществи мечтата на собственика Роман Абрамович и спечели Шампионската лига, не е ясно дали италианецът ще остане начело на клуба и през следващия сезон. На Острова пък "сините" триумфираха с ФА къп, а също така си осигуриха участие в най-комерсиалния европейски турнир и през следващата кампания, и то за сметка на градския съперник Тотнъм.

Ди Матео обаче отговори дипломатично на въпроса дали ще продължи да води Челси след лятото.

"Бъдещето може да почака, сега ще празнуваме много с трофея с големите уши", каза италианецът пред Sky Sports. "Играчите ми направиха невероятно постижение, защото преодоляха много напрегнати ситуации.

Подготовката за мача не беше най-добрата, особено с всичките ни наказания и контузии на футболисти.

За 120 минути използвахме играчи, които не са излизали на терена от три седмици, дори месец. Но всички показаха невероятна страст за победа и съм изключително горд с всички тях, затова че ще отнесем трофея вкъщи", завърши мениджърът на новия европейски клубен шампион.

Колегата на Ди Матео в Байерн - Юп Хайнкес разбираемо не скри разочарованието си след драматичната загуба. Германският специалист призна, че отборът му е загубил от достоен съперник, но също така каза, че баварците не са успели да сбъднат мечтата си да спечелят титлата на собствения си стадион, най-вече защото не са успели да реализират многобройните положения, които създадоха в мача.

"Направихме изключителен мач срещу съперник, който игра така, както очаквахме. Може да се сърдим единствено себе си, защото имахме многобройни голови положения, от които не се възползвахме. Когато вкарваш гол в 83-а минута, трябва да умееш да задържиш този гол до края", коментира Хайнкес.

"При дузпите - това е лотария, има много примери в историята. Челси имаше повече късмет тази вечер. Те играха в своя стил и аз ги поздравявам за този успех. Защитаваха се много добре, а след това им провървя и при дузпите", добави наставникът на Байерн.

"Това е много тежка загуба, моят отбор е крайно разочарован. Играчите ми мечтаеха да спечелят Шампионската лига точно тук, в Мюнхен. Когато такъв майстор на дузпите като Швайнщайгер пропуска, просто трябва да го приемем.

Аз и преди мача казах, че финал на собствения стадион е по-специален. Ние си бяхме у дома и бяхме по-добрият отбор по всички показатели", завърши Юп Хайнкес.

Водещи

Най-четени