Вижте къде са настанени нашите в Сочи (СНИМКИ) 03.02 | 15:59

Кучета и спартански условия посрещнаха българските спортисти в олимпийското село

От Мариян Найденов

Първата и най-голяма група български спортисти вече е в Сочи, в трепетно очакване на началото на XXII-те Зимни Олимпийски игри, които ще бъдат открити този петък (7 февруари).

Делегацията ни, съставена от 10 състезатели, техните треньори и представители на БОК пристигна на летище "Сочи" малко след 05:00 часа местно време, а веднага след това българите получиха и акредитациите си за Игрите.

Два часа по-късно българите вече бяха в стаите си в олимпийските селища в руския черноморски курорт, които не се отличават с лукс, но за сметка на това всички са с интернет с приемлива скорост - нещо, което бе оценено подобаващо от спортистите и щабовете им.

Стаите са обзаведени с две или три легла, нощни шкафчета и гардероб, а най-голямото неудобство е, че помещенията не разполагат с отделни санитарни възли и банята и тоалетна са по една в апартамент за две или три стаи.

Биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев и Михаил Клечоров, са в т.нар. "Еndurance Village", където са и четиримата ни представители в ски-бягането Веселин Цинзов, Андрей Гридин, Теодора Малчева и Антония Григорова-Бургова. Любопитното е, че до там се стига само с кабинков лифт, защото тясното шосе от долината нагоре се използва предимно от товарни автомобили.

Останалите ни трима представители от първата вълна - алпийците Никола Чонгаров и Георги Георгиев, както и състезателят на шейни Станислав Беньов се настаниха в "Mountain Village", което е разположено противоположния склон и до него се пътува около час и половина от летището в Сочи. Това селище е изградено точно до финала на пистите за алпийски дисциплини и сноуборд.

Повечето ни спортисти използваха сутринта, за да оправят багажа си и да си починат след полета, а следобед се запознаха със съоръженията в Олимпийския парк, а вечерта загряха във фитнеса за тренировките, които всички започват от утре.

На всички са им направили впечатление огромните мерки за сигурност в Сочи. Навсякъде има полиция и войска, а обучени кучета бдят за опасни товари. Именно това е била и причината екипировката на делегацията ни да пристигне с два часа по-късно, предполагат нашите.

Българската група е била ескортирана от силите на реда в запечатан с пломба и печат автобус, а всичкият багаж първо минава през кучетата и ренгени.

Днес стана ясно и кога родният трибагреник ще бъде официално издигнат в Сочи. Това ще се случи в сряда (5 февруари) от 13:00 българско време. Церемонията е традиционна и с нея се ознаменува пристигането на всяка една делегация на Игрите.

Водещи

Най-четени